Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjursinventering: Ökning av varg och lodjur i Gävleborg

Såväl lodjursstammen som vargstammen har ökat det senaste året i Gävleborg.Det visar länsstyrelsens rovdjursinventering.

Under vintern har länsstyrelsen inventerat rovdjursbeståndet i Gävleborg. Nu finns ett preliminärt resultat.

Inventeringen visar bland annat att lodjurstammen i Gävleborg ökat från 15 familjegrupper förra året till 22 familjegrupper i år.

När det kommer till antalet vargar ser antalet familjegrupper landa på 6,5 länsegna familjegrupper, jämfört med året innan då den siffran låg på 4,7 familjegrupper.

Enligt rovdjurshandläggaren Sara Sundin går det att uppskatta antalet djur genom att gångra antalet familjegrupper med 10. Det skulle betyda att det finns omkring 65 vargar och 120 lodjur i länet. Men det är en osäker siffra.

– Vi inventerar djuren och skickar in det till viltskadecenter som sedan godkänner siffrorna, säger hon.

Det preliminära resultatet visar alltså en tydlig ökning.

Vad innebär det för jakten kommande år?

– Det jag kan säga om det är att vi ligger över de mål som vi beslutat om. Vi har ett förvaltningsmål om tre familjegrupper för varg och ett mål om 16 familjegrupper för lodjur, säger Sara Sundin.