Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rött mot blått är sant

I hälften av omröstningarna i Europaparlamentet är höger och vänster överens. I hälften röstar de mot varandra.

Sven Bergström kommenterar (29/5) det jag skrev (28/5) om att det i EP-valet är samma politiska värderingar som ställs mot varandra där som här, att det är röd politik som ställs mot blå. Föga förvånande ställer sig Bergström avvisande till mitt synsätt och menar att det handlar om någon slags annan politik i Europa än i Sverige. Jag menar att Bergström har fel.

De allra flesta omröstningarna i Europaparlamentet sker med handuppräckning. Problemet är att man inte vet, varken då eller i efterhand, hur en enskild ledamot röstat.

Professor Simon Hix vid London School of Economics i London har granskat drygt 6 000 omröstningar som skett med namnupprop under mandatperioden Om man rensar bort alla okontroversiella tekniska frågor där det inte finns några ideologiska motsättningar står höger mot vänster i hälften av alla omröstningar.

I hälften av omröstningarna är höger och vänster överens. I hälften röstar de mot varandra, säger professor Simon Hix i en intervju i SRŽs Ekot 18 maj.

För att få saker gjorda så krävs naturligtvis att de som tar plats i parlamentet kan kompromissa, också blocköverskridande. Att alltid rösta emot varandra är naturligtvis inte fruktsamt. Men jag vidhåller att en röd politik i Europa också ger oss bättre möjligheter att offensivt möta Europas utmaningar vare sig det gäller ungdomars sysselsättning eller miljöfrågorna.

Mitt kryss sätter jag framför Evin Cetin, 25 år, som står på plats nr 29 på socialdemokraternas lista inför valet till EU-parlamentet. Hon är uppväxt i Bollnäs och har rötterna i de kurdiska och assyriska/syrianska folkgrupperna.

Evin går juristutbildningen vid Uppsala universitet och har gått på Maastrichtuniversitet med inriktning mot europeisk rätt. Hon pratar hela sex språk och har varit valobservatör vid flera utländska parlamentsval. Evin fick stor inblick i hur EU fungerar när hon arbetade som tjänsteman i Europaparlamentet. Precis som Jan Eliasson, före detta utrikesminister anser jag att Evin gör skillnad!

Sven-Erik Lindestam (S)

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel