Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotation inom Centerpartiet

/

Turbulensen inom Centerpartiet i Hudiksvall tycks inte vilja lägga sig. Gång efter annan har det under den innevarande mandatperioden blossat upp små och stora konflikter. Antingen internt inom Centerpartiet eller i samarbetet med de övriga oppositionspartierna i kommunen.
Nu tycks det dra upp till storm igen.

Annons

Den här gången med anledning av att nomineringskommittén har valt att föreslå Sven Bergström som första namn på valsedeln till kommunfullmäktige och därmed peta ner Stefan Bäckström till andra plats. Trots att Bäckström vann medlemsomröstningen strax före Bergström.

Det här verkar ha upprört Bäckström. I varje fall framstår det som så i gårdagens HT där Bäckström uppger att han känner sig motarbetad av nomineringskommittén, som enligt honom inte utgör hans fanclub. Bäckström menar att det finns två grupperingar inom Centerpartiet i Hudiksvalls kommun varav den ena sidan motarbetat honom under en längre tid. Nomineringskommittén skulle också bestå av företrädare för just den sida som var negativt inställd till honom. Därför sade han sig inte vara förvånad över att han petas ner.

Till viss del har Stefan Bäckström rätt. Alla i nomineringskommittén har inte helt lätt för att dra jämnt med honom, eller om det nu är tvärtom. Men kommittén innehåller även två representanter från Delsbo, där Bäckström har sitt starkaste stöd, varav ordföranden är en. Och förslaget till valsedel från nomineringskommittén är enhälligt, det finns inte någon reservation för någon annan placering.

Vilket egentligen inte är särskilt konstigt. Det vore snarare överraskande om Stefan Bäckström även inför det här valet skulle toppa Centerpartiet valsedel till kommunfullmäktige. Så sent som i höstas gick Bäckström ut och deklarerade att uppdraget som oppositionsråd var "omöjligt", och att han såg sig själv som Centerpartiets främsta företrädare inför valet utan att en nedtrappning var trolig. Även om han för den delens skull inte avsåg att lämna politiken.

Eftersom Bäckström såväl internt som offentligt sänt de här signalerna så borde inte förslaget från nomineringskommittén rendera någon större upprördhet.

Vad som däremot är något överraskande, om än i positiv mening, är att Sven Bergström accepterat att toppa valsedeln. Det har inte alls varit självklart för honom att ta på sig den uppgiften.

Hans erfarenhet och kunnande kommer i denna roll att bli en stor tillgång för såväl Centerpartiet som oppositionen inför den stundande valrörelsen. Och förhoppningsvis också vid ett eventuellt maktskifte efter valet.

Kritik måste däremot riktas mot att det är så dåligt med kvinnliga företrädare i toppen av valsedeln. Först på fjärde plats återfinns en kvinna, och därefter på sjunde. Det är på tok för dåligt.

Är det något som borde korrigeras på kommunkretsens årsmöte så är det på just den fronten.

Positivare är då att det finns en del nya namn, jämfört med tidigare val. Personer som har deltagit den av Centerpartiet arrangerade politikerskolan, och som därefter valt att själva engagera sig.

Det kommer också att bli intressant att följa Jörgen Bengtsons comeback i lokalpolitiken. Han är utan tvekan en driven person med stor erfarenhet och ett brett kontaktnät. Genom sitt engagemang för nyföretagande borde han också kunna bidra alternativa driftformer i kommunen.

Mer läsning

Annons