Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rot- och rutavdragen är populära – FP ser gärna en ökning

Användningen av rot- och rutavdragen ökar. Detta är bra för ekonomin, för att göra svarta tjänster till vita och bra för att förenkla vardagslivet.

Alliansen införde de så kallade rot- och rutavdragen 2007 och 2008. Avdragen innebär att man får dra av halva arbetskostnaden för renoveringar och hushållsarbete på skatten. Avdragen bidrar till att skapa fler jobb. Både genom att tidigare svarta jobb blir vita, men också genom att helt nya jobb skapas. Beskedet från Folkpartiet är tydligt, vi vill behålla och utveckla RUT- och ROT-avdragen. Mot det står oppositionens politik - som hotar både jobben och valfriheten.

Avdragen är väldigt populära, och populariteten ökar. Idag har nästintill en ny folkrörelse startat där närmare 900 000 svenskar är antingen rot eller rut::are. Enligt statistik från 2013 är det bara i Hälsinglands kommuner 12 036 personer som har utnyttjat skattereduktionen för rot- och rutavdragen. En minskning eller ett avskaffande av rot- och rutavdragen vore ett dråpslag.

Socialdemokraterna har sagt att de vill behålla rut, men att avdragsmöjligheten ska halveras. Miljöpartiet däremot vill utöka avdraget till att även inkludera reparationer. Att då tillsammans med Vänsterpartiet, som helt vill avskaffa rut- och rutavdragen, försöka komma överens om en gemensam linje är inte något som låter sig göras över en kopp kaffe.

Allt för många har i dag svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Skatteavdragen har skapat nya jobb och nya arbetstillfällen. Detta gäller särskilt grupper som ungdomar utan erfarenhet eller utrikes födda utan tillräckliga kunskaper i svenska språket. Därför är det så viktigt att vi tar fasta på reformer som faktiskt skapar jobb för personer som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden.

Vi i Folkpartiet anser att avdragen bör ökas och kommer att fortsätta att driva denna linje i Alliansregeringen. Vi vill att ett hushåll med två vuxna ska kunna dra av upp till 200 000 kronor per år, vilket skulle innebära en dubblering av dagens nivå. Vi vill också se en delning av avdragen så att en familj till exempel inte måste dra ned på städhjälpen om taket behöver repareras. Att kunna få hjälp med städning, tvätt och andra hushållsnära tjänster underlättar vardagen för många barnfamiljer och äldre. Det blir lättare att förena arbetsliv och familjeliv. Fler kommer i arbete, och vi blir fler som betalar skatt. Så bygger vi en välfärd värd att vara stolta över.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel