Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rot-miljoner över Hälsingland

Hittills har drygt 20 000 hälsingar använt sig utav det nya rot-avdraget.

Enligt Skatteverket har reformen fått positiva effekter.

– Svensson har gått man ur huse, säger Daniel Hedin Edlund.

Den 1 juli 2009 infördes den så kallade fakturamodellen som innebär att kunden får avdrag för rot-arbeten (reparation, ombyggnad, tillbyggnad) direkt på fakturan.

Det gjorde det enklare för privatpersoner att nyttja förmånen och det första året betalade Skatteverket ut över 9,4 miljarder kronor för rot-arbeten. Det var mer än vad de hade förutspått.

– Det har slagit alla våra förväntningar. Även hushållsnära tjänster, rut-bidrag, har blivit populära, säger Daniel Hedin Edlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Hittills, sedan den 1 juli 2009, har drygt 20 000 hälsingar använt rot-avdraget och fått nästan 240 miljoner kronor utbetalda av Skatteverket.

Enligt Daniel Hedin Edlund är det folk i alla kategorier som utnyttjar skattereduktionen.

– Ser man på statistiken för rut- och rot-avdragen är det inte bara höginkomsttagare som använder det. Det är både barnfamiljer och äldre, säger han.

Sett till antal personer som använt rot-avdrag ligger Hudiksvalls kommun i topp, där 6 071 personer nyttjat reduktionen. Sett till andel av invånarna är Bollnäs bäst. Där har drygt 17 procent av medborgarna använt rot. Sämst både till antal och andel av befolkning är Nordanstig. Där har 1 139 personer, vilket motsvarar nästan 12 procent av invånarna, tillgodogjort sig bidraget.