Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösträtt ger det också röstplikt?

Det borde kännas viktigt för oss att använda vår rätt, det är inte självklart ens 2009 att alla i världen får rösta.

Den 7 juni får vi svenskar välja vilka vi vill ska företräda oss i Europaparlamentet. Detta val kallas det glömda valet då så få av oss svenskar väljer att utnyttja vår rätt att rösta. Då kan det vara värt att påminna om att riksdagsbeslutet om att alla vuxna medborgare i vårt land skulle ha rätt att rösta och delta i allmänna val togs 1919, alltså för 90 år sedan i år! Längre sedan är det inte sedan vi alla fick rätt att rösta. Min egen farmor som var född 1900 fick rösta första gången 1921 som 21-åring.

För några veckor sedan hade jag förmånen att tillsammans med elever på Staffangymnasiet i Söderhamn lyssna till en svart rektor från Sydafrika som berättade om hur stort och viktigt det var för honom att som 35-åring för första gången få rösta i de första allmänna valen 1994, alltså för bara 14 år sedan! Det var oerhört gripande att höra honom berätta om känslan att få vara fullvärdig medborgare och för första gången räknas.

Vår demokratiska rätt att delta i val och välja vilka vi vill ska företräda oss och de andra 500 miljoner européerna har betydelse. Det borde också kännas viktigt för oss att använda vår rätt, det är inte självklart ens 2009 att alla i världen får rösta.

Det sägs att det är svårt att förstå hur EU fungerar och vad kommissionen, ministerrådet och parlamentet gör, detta får också många att avstå. Men egentligen är det inte svårare än att rösta till riksdagen. Även här handlar det om vi vill ha ett rött eller blått lag som styr Europa.

Valet den sjunde juni är ett helt vanligt val, ett höger- vänsterval, det visar forskning. Det har visat sig att valet till EU-parlamentet handlar om samma sak som ett svenskt riksdagsval. Precis som i den svenska riksdagen är det höger- eller vänsterpolitik som är frågan i Europaparlamentet.

Parlamentet får successivt allt mer makt. När förslaget till ny "grundlag" för EU går igenom blir parlamentet jämbördig lagstiftare med ministerrådet i de flesta frågor. Redan idag är parlamentet medbeslutande till rådet i många frågor.

För mig är det självklart att jag vill se att det röda laget får mer att säga till om, i Europa precis som i Sverige.

Socialdemokraterna vill använda medlemskapet i unionen. Vi ser att i många fall så är nationalstaten för liten. Därför ska vi arbeta tillsammans i Europa. Jag ska ge fem anledningar till varför.

• För att trygga freden i Europa och världen

• För trygga jobb i Europa där facken får jobba internationellt.

• För att stoppa sexslavhandeln med kvinnor och barn.

• För att maten som produceras i Europa ska vara giftfri och att miljön ska vara hållbar.

• För att Europa ska bli fritt från knark. Där är vi för små att jobba själva.

Men oavsett vilket lag du håller på, använd din rätt att rösta och för mig är det självklart att lägga min röst på socialdemokraterna den sjunde juni!

Sven-Erik Lindestam (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel