Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röstar du för orgelbygget?

Jag anser att våra skattepengar skulle göra åtskilligt bättre nytta, om de användes på ett sätt som de vanliga församlingsmedlemmarna uppfattade som mer angeläget.

Några tankar om skattepengar och om ett kommande val. Kyrkan må vara rik, men församlingarna har var för sig kassor som vanligtvis inte räcker till mer än det allra nödvändigaste. Något som även gäller Ljusdal-Ramsjö församling.

Detta faktum innebär givetvis försiktighet med utgifter. Inom församlingen väljer man att satsa på just sådant som församlingsmedlemmarna i gemen har glädje och utbyte av. Som till exempel bidrag och stöd till ungdomsverksamheter av olika slag, vilket är en viktig del av verksamheten. Satsning på musik är en annan. En musikkväll i Ramsjö kyrka lockade precis så många åhörare som kyrkan rymde.

Nu finns planer på att renovera – eller rättare sagt återuppbygga – en orgel som redan på trettiotalet skrotades i Ljusdals kyrka. Den ersattes med en ny orgel som sedan dess fungerat oklanderligt till alla kyrkobesökares belåtenhet.

Kvar av den gamla orgeln finns diverse delar som förvarats på ett sätt som inte tyder på att det var någon "raritet" som man gjorde sig utav med. Kostnaden för att bygga upp ett nytt instrument där delar av den gamla orgeln ingår, beräknandes för några år sedan uppgå till 6,5 miljoner kronor. Kostnaden torde i dag ligga åtskilligt högre.

Jag anser att våra skattepengar skulle göra åtskilligt bättre nytta, om de användes på ett sätt som de vanliga församlingsmedlemmarna uppfattade som mer angeläget.

Den omständigheten att "renoveringsobjektet" inte lockat sponsorer från landet i övrigt tyder väl om något på, att orgeln inte är betrakta som den riksangelägenhet man vill framställa den som.

Om vi avstår från att rösta i kyrkovalet, kan det innebära att vi medverkar till, att de skatter vi betalar in kommer att användas till något som vi vanliga församlingsbor definitivt inte prioriterar. Vill vi att kyrkan fortsätter att satsa på verksamheter som vi vanliga församlingsmedlemmar efterfrågar, då ska vi använda vår möjlighet att påverka i valet den 20 september.

Ulf Åskag

Tallnäs, Ramsjö

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel