Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röstade i eget intresse

Svar till Bengt Lindstedt (26/9).

Annons

Det förvånar mig att du anser min insändare osaklig, eftersom ditt svar bekräftar min huvudsakliga poäng. Huvuddelen av ditt svar beskriver de många ändringarna av projektets inriktning. Vi är tydligen överens om att projektet nu skiljer sig helt mot det som godkänts demokratiskt.

Naturligtvis godkändes dessa ändringar av Tillväxtverket – i en splittrad process bakom stängda dörrar. Du förklarar dock inte varför Tillväxtverket beslutade att inte minska budgeten i enlighet med ändringarna. Skattebetalarna bör ha rätt att få veta varför de betalar flera miljoner för att starta upp och driva ett (icke existerande) provkök i tre år, men för pengarna endast får några seminarier och konferensresor.

De många ändringarna av inriktning efter halva projektet, som du beskriver, kan endast innebära att projektet är dåligt underbyggt och planerat. Ändringarna innebär att det nu är omöjligt att objektivt värdera detta kaotiska projekt. Kommunalråd och skattebetalare har rätt att få veta om deras 7,35 miljoner kronor betalade ett robust projekt med verkliga fördelar.

Du säger att det inte finns något odemokratiskt inflytande, eftersom Karin Ånöstam (C) inte deltar i kommunens beslut gällande Hälsinge Livs på grund av jäv. Jag hänvisar till kommunstyrelsens beslut 2008-05-08 §148. Här intog Bollnäs kommun en positiv inställning till att bygga ett provkök tillsammans med Hälsinge Livs. Utan detta viktiga beslut skulle det inte funnits någon ansökan för regionalt stöd och ert lukrativa projekt skulle inte existera. Protokollet har noggrant justerats av Ingvar Persson (M) och visar inte att Karin Ånöstam (C) lämnade förhandlingen eller deklarerade sitt intresse, som du påstår. Detta innebär att protokollet visar att Karin Ånöstam (C) röstade igenom sitt eget projekt!

Kanske du nu förstår varför jag talar om odemokratiskt inflytande. KS 2010-11-04 §295 visar också hur Persson och Ånöstam röstade i eget intresse. Närvarande var även andra kommunalråd och tjänstemän som hade fått presentationer av Ånöstam och var fullt medvetna om hennes koppling till Hälsinge Livs, men de förblev tysta.

Detta talar mot ditt påstående att Hälsinge Livs noggrant kontrolleras. Dessutom har en ideell förening inte någon skyldighet att offentliggöra ekonomiska uppgifter. Din insändare visar ingen avsikt att återbetala överskottet och därmed har du gått miste om ett bra tillfälle att undanröja spekulationer. Kvarstår gör många frågor om kommunens beslutsvägar och om hanteringen av detta projekt. Det finns officiella organ som säkerställer god praxis och det är hög tid att använda deras tjänster för att få tydliga svar på frågan hur skattebetalarnas pengar har använts.

Farmer Giles

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel