Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta för att stoppa reaktionära krafter

Den 20 september är det kyrkoval. Man kan tycka vad man vill om kristendomen som religion men den svenska kyrkan är en mäktig plattform som inte får hamna i fel händer.

Den 20 september är det kyrkoval. Man kan tycka vad man vill om kristendomen som religion men den svenska kyrkan är en mäktig plattform som inte får hamna i fel händer. Därför är det viktigt att alla medlemmar i svenska kyrkan går och röstar på valdagen. Det är viktigt att hindra reaktionära krafter i minoritet från att infiltrera och styra starka samhällsinstitutioner som tillhör folket.

Svenska kyrkan har i dag mer än 6,8 miljoner medlemmar vilket motsvarar 74,3 procent av befolkningen. Tre av fyra svenskar är alltså med i svenska kyrkan. När så många svenskars liv berörs av denna organisation så är det viktigt att rätt personer tar beslut i organisationen. När en sådan stor samhällsinstitution beslutar om sin framtid så ska beslutet reflektera viljan hos majoriteten av medlemmarna.

I kyrkovalet 2009 kommer både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att delta. Sverigedemokraterna har en politik som helt och hållet präglas av ett hat mot invandrare. Kristdemokraterna har i flera frågor visat sig vara fientliga mot HBT-personer och kvinnor. Dessa är två små partier men deras anhängare är lojala och bestämda. Det är viktigt att majoriteten i svenska kyrkan inte förblir passiva så denna hatfyllda minoritet får alltför mycket makt.

En viktig samhällsinstitution som svenska kyrkan får inte präglas av hat och fientlighet mot invandrare, HBT-personer och kvinnor. Om reaktionära krafter tar makten i samhällets starkaste institutioner så hamnar de i en position där de kan sprida sina hatfyllda idéer.

Kyrkovalet 2009 är ett val där svenska kyrkans medlemmar måste rösta för att stoppa hatet. Om så många som möjligt röstar kan valet bli en demonstration mot intoleranta idéer som länge tagit alltför stor plats i samhället. Svenska kyrkans medlemmar kan visa att en progressiv kyrka inte har plats för kvinnoprästmotståndare, främlingsfientliga, HBT-fientliga och andra sorters reaktionära politiker som hör hemma i mörkare delar av den mänskliga historien.

För många i Sverige är kyrkovalet inte ett riktigt val. Det är just denna passivitet kristdemokrater och sverigedemokrater räknar med när de planerar inför kyrkovalet. Låt inte de som vill splittra Sverige ta hem segern i kyrkovalet. Även om man inte är medlem i svenska kyrkan kan man uppmana medlemmar i svenska kyrkan att gå och rösta. Kyrkovalet är ett viktigt val. Det är ett val där högt valdeltagande kan frälsa svenska kyrkan från reaktionära idéer.

Nima Gholam Ali Pour

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel