Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roskildefestivalen drar igång

/

På torsdagen drar Roskildefestivalen i gång med dragplåster som Nick Cave, Coldplay och Nine Inch Nails.

Finanskrisen har däremot gjort att de svenska besökarna stannar hemma.

Annons

Roskildefestivalen smygstartade redan på söndagen, då campingen öppnade för festivalens besökare. Det såg ut att bli en dramatisk början på musikfesten då en misstänkt bomb hittades på en stationsperrong i Roskilde vid lunchtid. När föremålet förstörts av militär visade det sig dock bestå av "ett paket med tre rör och några ledningar". Något sprängmedel fanns inte i paketet.

festivalen i gång på allvar - med en svensk öppningsakt. Något överraskande har Roskildefestivalen meddelat att det blir Sveriges mesta hiphopare Petter som går ut först på stora scenen på torsdagens eftermiddag. Även Håkan Hellström, Ulf Lundell, Fever Ray, Jenny Wilson, Dungen och Adam Tensta spelar på festivalen. Men trots att festivalen flirtar med svenskarna är det just de besökarna som uteblir i år. Det beror på finanskrisen, enligt festivalledningen.
- Vi har svårt att sälja biljetterna utomlands. Särskilt Island och Sverige är drabbade av valutakurserna, och det märks. Det går fint att sälja biljetter till danskarna, sade Esben Danielsen, talesman för Roskildefestivalen, till Danmarks Radio i juni.
60 000 sålda biljetter

TT Spektra att man sålt cirka 60 000 av de 75 000 tillgängliga biljetterna, drygt 5 000 färre än målet, och räknar med att hamna på noll eller med ett mindre underskott. Förra året samlade festivalen 68 000 besökare.
Bland de största namnen på Roskildefestivalen i år finns Nick Cave & The Bad Seeds, Oasis, Kanye West, Faith No More, Slipknot, Pet Shop Boys, Coldplay och Nine Inch Nails.
Roskildefestivalen arrangeras 2-5 juli.
Hela spelprogrammet finns på www.roskilde-festival.dk.

Mer läsning

Annons