Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosins i Ljusdal trappar ner och säljer: "Man kan inte sluta tvärt, då dör man"

I drygt trettio år har Ulla Rosin Schönberg och Sten Rosin drivit familjeföretaget Rosins begravningsbyrå. Nu är verksamheten såld.– Jag har sålt ett arv från mina föräldrar, säger Ulla Rosin Schönberg.

Astrid och Runo Rosin är grundare till Rosins begravningsbyrå i Ljusdal som startade i början på 60-talet då Runo Rosin köpte begravningsbyrån i Järvsö. Affärerna rullade på och Rosins begravningsbyrå växte då begravningsbyråerna i både Färila och Ljusdal köptes upp av familjen. I början på 70-talet lades Färila och Järvsö ner och Ljusdal blev huvudkontor.

– Astrid och Runo lade grunden för Rosins begravningsbyrån och vi har skapat det begravningsbyrån är idag, säger Sten Rosin.

Efter drygt 30 år avvecklar ägarna Ulla Rosin Schönberg, dotter till grundarna, och Sten Rosin, som är gift med Ullas syster Leena Rosin, sakta sig själva från företaget. Familjeföretaget är från och med maj i år sålt till Fonus dotterbolag Momento AB, som i sin tur driver ett 20-tal andra begravningsbyråer.

Se också: Industriarbetaren blev begravningsentreprenör: "Man möter både sorg och skratt"

– Vi har kommit till ett skede där vi måste se framåt. Det är ingen som vill ta över företaget bland våra barn och vi behöver börja att tänka på framtiden för oss och företaget, säger Sten Rosin.

Trots att Rosins begravningsbyrå säljs så kommer inte det att bli någon större skillnad för kunderna förklarar ägarna.

– Det viktigaste för oss var att företaget skulle drivas på samma sätt som det gjort hittills, säger Sten Rosin och fortsätter:

– Momento AB köper hela konceptet och vi får jobba i samma anda i ett bra tag framöver. De sköter det administrativa och vi får mer tid till kunderna.

Ulla Rosin Schönberg och Sten Rosin var överens om försäljningen från start och allt gick väldigt snabbt förklarar de. Trots att allt gått smidigt så är det inte helt enkelt för ägarna att sälja.

Läs också: Först som elev på begravningsbyrå

– Vi har ju jobbat och levt med det här i drygt 30 år, säger Sten Rosin.

Ulla Rosin Schönberg har inte bara ett känslomässigt band till företaget.

– Jag har ju sålt ett arv från mina föräldrar, säger hon och fortsätter:

– Men det viktigaste är att den gamla andan kommer att leva kvar.