Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosehills firar 125 år

I 125 år har handelsträdgården Rosehills funnits i Ljusdal och gått i arv genom fem generationer. I dag, lördag, rullas den röda mattan ut för att fira.

År 1889 slogs de två handelsträdgårdarna som drevs av Petterson och Julius Anderssons ihop till ett. Nu, 125 år senare, står det fortfarande kvar nere vid Kyrksjön. Det drivs fortfarande som handelsträdgård och det är fortfarande en del av Julius Anderssons blod som driver Rosehills.

Rosehills är ett företag som drivits av samma familj i fem olika generationer. I dag är det Karin Berg och Sara Johansson som sköter spakarna och föregångarna till dem var deras mamma, Marianne Berg och deras moster Barbro Svensson som drev handelsträdgården. Dessförinnan drev Olle Thureson trädgården efter sin far.

Julius Andersson var nämligen Olle Thuressons farfar.

Karin och Sara har sprungit vid Rosehills sedan de var små. De hjälpte bland annat till att fylla krukor med jord och tjänade tio öre per kruka, berättar Karin.

– Vi lekte en hel del bland jordsäckarna så att morfar blev galen. I dag är det likadant med våra barn, säger Sara och skrattar.

– Det har inte alltid varit en dans på rosor att jobba med sin syster säger Karin.

– Men nu är vi helt i fas och vi tycker att det är riktigt kul! inflikar Sara.

I dag, lördag, firar Rosehills 125-årsjubileum och den röda mattan rullas ut för alla besökare, en pianonbar och tårta är utlovat.

– Vi har valt att ta över företaget helt själva och det är nog tack vare att vi inte fått någon press på oss från våra föräldrar som gör att vi tycker att det är så kul, säger Karin.

I dag har Rosehills sex stycken anställda med Karin och Sara inräknade.

– Vi har otroligt bra personal som hjälper oss, och det är vi tackamma för, säger Sara.

Om företaget kommer fortsätta att gå i arv vet ännu inte Karin och Sara, men själva kommer de att köra på så länge det är kul och går bra.