Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosas dag i dag

I dag, torsdag, har Rosa namnsdag, men det är allt färre flickebarn som får namnet Rosa. Däremot firar 14 345 kossor namnsdag i dag.

Korna hemma hos Ko-kungen i Vallsta har det skönt ute på betet. I dag firar dessutom hela sju av dem namnsdag. Dräktiga kvigan 624 Rosa tar exempelvis gärna emot gratulationer.

Av de drygt 300 000 kor som finns i Svensk Mjölks databas är det endast 256 000 som överhuvudtaget har ett namn. Men av dem är det hela 14 345 kossor som lyssnar till namnet Rosa. Lyssnar och lyssnar, föresten! I en mjölkföretagarpanel som Svensk Mjölk genomförde bland 500 mjölkbönder för tre år sedan, säger endast var femte att de någon gång har haft en ko som reagerar på sitt namn.

- Det är inte många av korna som man tilltalar med namnet, men visst finns det vissa individer, säger Susanne Hägglund.

Hemma hos Magnus och Susanne Hägglund i Vallsta finns för närvarande 47 mjölkande kor och ett antal kvigor och sinkor. Av dem är det alltså sju stycken som går under det – i alla fall bland kor – så vanliga namnet Rosa.