Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörelser ska skapa konst

Tolv konstnärer från 10 kommuner i Gävleborg ska mötas i en konsttävling där datorer och deras egna rörelser fungerar som duk och pensel.

Det är Sveriges Radio Gävleborg som arrangerar tävlingen i samarbete med organisationen FPX, Future Position X.

Projektet går ut på att konstnärerna får en GPS-mottagare som registrerar hur han eller hon rör sig; till fots, på cykel eller med något fordon. Det kan vara stora rörelser över världen, eller små, inom kvarteret. Även satelliter kan utnyttjas. Allt förs över till datorn där färdvägen och konstverket ritas.

På så vis kan deras verk ses över hela världen och de ska bedömas av en internationell jury, men också av gävleborgarna.

– Det här är ett perfekt exempel på hur komplicerad teknik kan användas på ett väldigt enkelt, effektivt sätt, säger projektledaren Linnea Ericsson.

Tävlingen pågår 25-29 maj. Veckan därpå presenteras alla verk, samt vinnaren, på SR Gävleborgs hemsida och de tio konstverken kommer sedan att presenteras i en vandringsutställning i länet.

En av konstnärerna som deltar är Jöran Österman, Gränsfors i Nordanstig.

– Kommunen frågade mig och jag tackade ja. Vi fick teknisk information förra veckan och nu håller jag på och funderar kring olika idéer, berättar han.

Deltagarna har olika åldrar och intresseområden. En del kommer in via musiken, som Robert Färlen, Bollnäs, yngst i gänget med sina 19 år, som även intresserar sig för lyrik, fotografi, grafik och kroppsutsmyckning. Även Anders Eriksson, Söderhamns representant, engagerar sig i konstformer utanför bilden, som till exempel teater.

– Jag kan inte berätta vad jag tänker göra, men det jag har i tankarna har anknytning till Söderhamn som sommarstad, berättar Anders Eriksson lite kryptiskt.

Från Ljusdal deltar Ida Björs, illustratör från Järvsö som nu bor i Midsommarkransen i Hägersten. En annan illustratör, Jens Ahlbom, är Hudiksvalls representant och för Ovanåker tävlar Barbro Ager, som framför allt arbetar i textil.