Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörelse är receptet till bra liv

Ett gäng pensionärer spelar bowling i Lynäs för att det är kul. Och deras kroppar älskar det. Bara för att man blir gammal behöver man inte bli passiv.

Det smäller till i golvet när klotet dimper ner och rullar iväg på parketten. Det dundrar fram mot käglorna och vräker ner hälften av dem. Åsa Nordahl, 67, slänger ut med armarna i besvikelse.

- Det här är så himla kul! Jag är ganska dålig, men det spelar ingen roll att jag är sämst. Onsdagarna med bowling är heliga, säger hon.

Flera av pensionärerna håller med om att det viktiga är att träffa kompisar och umgås. Men att det skulle vara nyttigt för kropp och själ att bowla det har Åsa Nordahl inte reflekterat över.

- Jag har varit aktiv hela mitt liv. Jag tror inte att bowlingen påverkar hälsan så mycket för mig, säger hon.

Hon har i stort sett mått bra hela tiden. Tidigare i livet jobbade hon på Kockums i Söderhamn och åren innan pensionen på pastorsexpeditionen i Söderala. Men cyklat till jobbet har hon alltid gjort. Och nu som pensionär är det mycket aktiviteter som gäller.

- När jag tänker efter så kanske bowlingen också påverkar hälsan, säger Åsa Nordahl.

- Jag är sällan sjuk. Mitt aktiva liv hjälper säkert till att hålla mig frisk, jag får mycket vardagsmotion.

Hennes bästa råd till andra pensionärer är att sluta sitta still.

- Gå med i en pensionärsförening. De arrangerar så mycket cirklar, som stickning, matlagning, gymnastik och stavgång. Det berikar livet, säger hon.

Och Statens folkhälsoinstitut håller med. En av deras viktigaste uppgifter är att främja äldres hälsa. Andelen gamla ökar och de blir dessutom allt äldre. Det innebär att trycket på äldreomsorgen och sjukvården ökar. Därför är det viktigt med hälsofrämjande åtgärder.

Men varför är det så viktigt med fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet och träning förbättrar välbefinnandet och livskvalitén. Det ökar också möjligheterna till sociala kontakter, enligt folkhälsoinstitutet. Kroppen byggs upp och stärks, vilket ger reservkapacitet som skyddar vid sjukdomar. Det innebär att den åldrande befolkningen inte behöver bli sjukare.

Vidare menar de också att fysisk aktivitet inte behöver vara ansträngande och jobbigt. Det räcker ofta med vardagssysslor som promenader, städning och rörelse i allmänhet.

Studier visar att framför allt äldre personer mår bättre bara av att vistas i skog och grönområden. Om man dessutom kombinerar det med rörelse blir det än mer värt.

Erfarenheter visar att det främst är fyra områden som är viktiga för att äldre personer ska må bra.

Hörnpelarna är:

• Social gemenskap

• Delaktighet/meningsfullhet, att känna sig behövd

• Fysisk aktivitet

• Bra matvanor

Om du är en av de drygt 6 200 pensionärerna i Söderhamn väntar många aktiviteter i september, det är en evenemangsmånad för alla över 65 år.

Kommun bjuder in till seminarier och aktiviteter i samarbete med olika organisationer.

På måndag ligger fokus på fysisk aktivitet. Förutom gympapass och föreläsningar får den som vill kolla blodtrycket, gå stavgång och lära sig hur fötterna ska vårdas. Aktiviteterna äger rum på Seniorcenter Solgläntan, från 10 till 16.

Idag börjar också folkhälsoväckan i Södra Hälsingland. Den anordnas för att alla oavsett ålder ska inse hur viktigt det är med en bra hälsa.

Bror Nilsson, 84, lyfter det rödspräckliga klotet. Visst stapplar han till lite, men utan problem svingar han iväg kulan.

Likt sina åtta medspelare, eller kanske motspelare i Brors fall, spelar han bowling för att det är kul. Men han erkänner att han kan vara en riktig gringubbe när han förlorar och att han är betydligt snällare när han vinner. Och han minns dagen han hade den bästa serien.

- Jag är frisk för det mesta. Jag brukar skryta med att jag cyklat Vättern runt och Siljan runt sex gånger. Jag tycker mycket om att cykla, men balansen är inte som den varit, så det har jag slutat med. Men bowlingen är kul.

Nilas Sjöberg, 72, hoppar till av glädje, händerna far upp i luften och han tjoar till.

Glädjen sprider sig snabbt, ett sus går genom den lilla lokalen och alla applåderar. Det spelar ingen roll vem som slår en strike, devisen delad glädje är dubbel glädje stämmer väl in.

En bit från Lynäs bowlinghall är Sara Sjölin, landstingets folkhälsoutvecklare, på väg till en träff i Söderhamn med representanter från primärvården om hur viktigt det är med fysisk aktivitet.

- Ursäkta att jag flåsar lite, men jag är ute och går på lunchen, säger hon och fortsätter:

- Landstinget jobbar för att länets invånare ska bli friskare. Vi ger råd till patienter om hur levnadssätt påverkar hälsan, men framför allt skriver vi ut recept på motion.

På bara ett år, från 2009 till 2010, fördubblades antalet recept på motion, från drygt 2 000 till drygt 4 000.

- Det är en stor framgång och mycket positivt, säger Sara Sjölin.

Folkhälsan i länet är inte den bästa, men ett sätt att få gävleborgarna friskare är att skriva ut recept på motion. Det har landstinget gjort sedan 2003. Någon utvärdering har inte gjorts av landstinget, men sjuksköterskor, sjukgymnaster och läkare märker att patienterna mår mycket bättre. Doktorsavhandlingar visar också att metoden fungerar. Ju mer fysiskt aktiv man är desto bättre mår man. För pensionärer är det ännu viktigare att röra sig. Det förbättrar minnet, balansen och koncentrationsförmågan.

Svenska läkarsällskapet rekommenderar 30 minuters aktivitet om dagen fem dagar i veckan. Resultatet blir så bra att det i vissa fall kan ersätta en blodtryckssänkande medicin.

- Bowling tycker jag är en bra aktivitet för äldre, det stärker musklerna och balansen. Men det bör kombineras med något konditionskrävande, säger Sara Sjölin.

Birgitta Mårtensson, 69, väntar på sin tur. Hon vet att bowling och annan fysisk aktivitet förlänger livet. För tolv år sedan fick hon ett diskbråck på tre nivåer. Bowlandet varje onsdag har hjälpt upp rörligheten och musklerna har stärkts, hon märker nyttan i hela kroppen.

- Nu har jag inte ont längre, jag har tränat bort det. Jag jobbade inom vården och det blev för mycket med alla tunga lyft, säger hon.

Tystnaden bryts än en gång av ett jubel, den här gången är det Björn Lindblom alla jublar med.

Men Jan-Olof Öberg Replikerar snabbt - strike igen.

- Nu har ni fått konkurrens, säger han.

Efter en timme i slamret från rullande klot, käglor som faller och jublande pensionärer är det lätt att se glädjen och gemenskapen.

Resultaten på bowlingbanorna är inte de högsta. Men resultatet för pensionärernas välbefinnande är fantastiskt. Och att Bror Nilsson är en gringubbe har jag svårt att tro.

- Bowlingen på onsdagarna är fulltecknad, men om fler hör av sig och vill vara med anordnar vi en dag till bara, säger Anders Andersson.