Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörande föreläsning av Ängeln på Malmskillnadsgatan: "Jag kände mig smutsig"

Som barn blev hon utsatt för övergrepp och i tonåren såldes hon till män. I dag hjälper hon utsatta människor och har flera gånger prisats för sina gärningar. Elise Lindqvist, även känd som ängeln på Malmskillnadsgatan, besökte Ljusdal på torsdagen för att berätta sin gripande livshistoria.

Församlingsgården var full av människor som ville lyssna till Elise Lindqvists föreläsning om sitt liv och sitt arbete för kyrkan.

Vid fem års ålder och flera år framåt blev hon sexuellt utnyttjad av olika män, något som hon inte vågade berätta om.

– Att vara med om sådant präglade mig. Jag kände mig smutsig och äcklad, men det var bara att lyda. Jag kände att jag inte var värd att finnas på den här planeten.

Läs även: Äventyraren Monika hittade hem till Gud - sadlade om till diakon mitt i livet

När Elise Lindqvist var tio år dog hennes älskade pappa. Mamman flyttade ihop med en ny man och i hemmet florerade spriten. Hon bestämde sig för att fly.

– Jag blev trött på att hjälpa mamma med att torka blodet av min styvfar efter att han varit i slagsmål.

Hon började arbeta på ett café och efter ett tag fick hon kontakt med en kvinna som tog hand om henne, för att sedan sälja henne till män vid 16 års ålder.

– Att arbeta på det här sättet var smutsigt. En dag sa jag att ska det vara så här vill jag inte vara med längre. Jag som aldrig vågade säga något annars.

Efter det levde hon en period som hemlös, men fick senare hjälp av några människor. Hon fick komma till en kurort där hon blev frälst och kristen. Innan hade hon aldrig hört talas om Jesus.

– Här började mitt nya liv. Jag fick en klar syn. Jag hade vandrat i totalt mörker tills jag mötte Jesus.

Läs också: Järvsös kyrkoherde i pension efter mer än 35 år i kyrkans tjänst: "Jag har följt många"

Sedan omkring 20 år tillbaka arbetar Elise Lindqvist som volontär i Sankta Clara kyrka i Stockholm där hon hjälper utsatta människor. Hon brukar vara på Malmskillnadsgatan för att servera mat och se till tjejerna.

Elise Lindqvist har också skrivit en bok om sin utsatthet och hur livet sedan förändrades. Flera gånger har hon prisats för sitt arbete med att hjälpa människor. 2015 fick hon utmärkelsen Svenska hjältars livsgärning på Svenska hjältar-galan.

– Varje människa har rätt till ett drägligt liv. Det har varit en lång väg för mig, men det känns underbart att få tillbaka så mycket.