Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ror på mot stabilitet eller extra val i Ljusdal

God morgon Ljusdal! Sitt still i båten Sagström, tyckte László Gönczi, MP i Ljusdal, apropå förra veckans ledare där möjligheten till ett extra val (nyval) belystes.

Annons

Nja, nog vill jag ro på lite i alla fall, även om jag också vet att Ljusdals kommun, bokstavligen, inte håller på att kapsejsa, om vi nu ska hålla oss till metaforer. Jag skulle också kunna kontra med: László Gönczi, kasta inte sten i glashus.

Jag valde att inte kommentera inlägget direkt i tisdagens LjP eftersom jag hade tänkt fortsätta på samma ämne i dagens ledare, extra val eller inte? Jag läser mellan raderna i László Gönczis inlägg att vi medborgare inte alls ska oroa oss för den parlamentariska situation som uppstått i kommunen.

Det lullar på och vad är det egentligen att klaga på? Det sitter ju vuxna ansvarsfulla människor i alla nämnder och dem kan vi väl lita på?

Ta´t lugnt och ta en Toy, det här fixar sig, sa inte László Gönczi. Nja, är inte så säker på att det är en trygg situation vi lever i. I mina ögon har vi just nu en ohållbar parlamentarisk situation, även om den, vilket László Gönczi mycket riktigt påpekade, inte är av högsta dramatiska slag. Men påståenden om att saker och ting fungerar bra, rent av bättre, i dagsläget är inte demokratiskt relevant och dessutom en subjektiv bedömning.

Att det inte finns någon klar majoritet skapar osäkerhet och bidrar till ett destruktivt tänk, både på kort och på lång sikt. Det går helt enkelt åt för mycket tid att försäkra sig om att det man vill genomföra får politiskt majoritet.

Vi har en liknande situation på riksplanet och det har väl alla insett att det inte är ett läge att föredra. Jag kan i och för sig kittlas av László Gönczis tankar om att det finns en styrka i en bred maktbas där inte vinnaren tar allt.

Men det är tyvärr mer en ideologisk filosofi än krass verklighet. Även Marx och Lenins tankar tilltalar mig, som filosofi. Alla ska vara med och bestämma och alla ska ha lika mycket av allt. Men så mycket mer än tänkvärd filosofi blir det inte.

Ljusdal har en brokig politisk historia och det i sig är ingen nackdel, tvärtom. Det tyder på ett samhällsengagemang och har många gånger varit både vitaliserande och nydanande. Men det har också inneburit att den politiska vägen i Ljusdal varit smal och bitvis mycket krokig.

På gott och ont. Men att försöka driva, leda eller styra en kommun och inte veta om man kan förverkliga sina ambitioner är inte bra. Få människor orkar upprätthålla det driv som krävs med en så kallad parlamentarisk otydlighet. Om varje sakfråga kräver support från någon/några som man från gång till gång inte vet om de är vän eller fiende blir oftast resultatet att man lägger mer tid och energi på att pussla parlamentariskt än att föda kreativa förbättringar.

Nu är bollen satt i rullning av S som kurtiserar åt höger och vänster på en och samma gång för att om möjligt finna ett hållbart regeringsalternativ.

Tycks vilja finna en bred politisk lösning. Misslyckas detta återstår väl egentligen bara ett extra val, även om det är både jobbigt och tidskrävande med nyval. Men det kanske skulle vara en välbehövlig positiv injektion i sjuklingen.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons