Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte trafikförsäkringen

Regeringen utreder just nu trafikförsäkringspremierna i syfte att privatisera denna viktiga del av vårt solidariskt finansierade trygghetsförsäkringssystem.

I trafikförsäkringslagen står det att motorfordon och släpvagnar som används i trafiken är trafikförsäkringspliktiga. Syftet med trafikförsäkringen är att ge grundläggande trygghet för trafikanterna och alla som rör sig i trafiken om en olycka skulle inträffa.

I dag är den tryggheten under angrepp. Regeringen utreder just nu trafikförsäkringspremierna i syfte att privatisera denna viktiga del av vårt solidariskt finansierade trygghetsförsäkringssystem. Redan har den moderatledda regeringen tagit det första steget genom att lägga en skatt på 32 procent på trafikförsäkringspremierna. Vilket vi har motsatt oss. Att privatisera en viktig del av vårt gemensamt finansierade sjukförsäkringssystem innebär att en viss grupp, i detta fall de trafikskadade, står i skarp kontrast till de generella socialförsäkringarna vi i dag har. Privatiseringen kommer också att leda till högre premier för alla, men särskilt höga blir premierna för de människor som idag redan har sjukdomar, skador eller ingår i ”riskgrupper”. Vi anser att regeringen driver en politik som ökar klyftorna och orättvisorna. Är regeringens vilja till ändringar i trafikförsäkringen första steg till ett systemskifte? Att lyfta ut denna grupp och föra kostnaderna ut ur det gemensamma försäkringssystemet är kanske bara början. Vilka andra grupper står i tur att lyftas ur, är det fritidsidrottarna, eller är det de hjärtsjuka eller kanske fallolycksoffren. Den allmänna sjukförsäkringen har funnits i över 50 år. Den investerar i varje medborgares trygghet då den ger varje medborgare som drabbas av sjukdom, oberoende av sjukdomens anledning, rätt till ersättning. Socialförsäkringarna är en fyndig konstruktion där alla är med och bidrar, och alla får ut efter behov. Och trafikförsäkringen är en del i denna trygghet. Om vi börjar tulla på den solidariska sjukförsäkringen och istället får ett ökat inslag av privata försäkringar så finns risken att uppslutningen för hela socialförsäkringen minskar. Att var och en ska stå för sina egna kostnader kommer att slå hårdast mot dem som är mest utsatta. Vi är för en generell välfärd, och vill inte ha ett försäkringssystem som medför krångel och domstolsprocesser.

Reformeringen och privatiseringen av trafikförsäkringen har än så länge inte presenterat några förslag. Oberoende bedömare, och finansministern själv, anser att det kommer att bli svårt för regeringen att lägga fram ett förslag om privatisering av trafikförsäkringen till riksdagen. Regeringen utreder alltså något som den inte ens själv tror på. Vi hoppas att regeringen gör det enda ansvariga och lägger ned den nuvarande utredningen.

Roland Bäckman, s-riksdagsledamot Ljusdal Bosse Hedin, LO facken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel