Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte biblioteket i Delsbo!

Det har kommit till vår kännedom att det finns planer på att stänga biblioteket i Delsbo. Vad de styrande inte förstår är vilka konsekvenser detta får för oss i Delsbo.

Det har kommit till vår kännedom att det finns planer på att stänga biblioteket i Delsbo. Vad de styrande inte förstår är vilka konsekvenser detta får för oss i Delsbo. När vi ska utbilda morgondagens samhällsmedborgare är det av vikt för demokratin att medborgarna kan läsa! För skolan är det en katastrof att inte ha tillgång till ett bibliotek där man kan låna framförallt skönlitteratur till svensklektioner och fördjupningslitteratur till övriga ämnen.

Under arbetets gång får eleverna upp intresse och tankar i olika ämnen som de vill fördjupa sig i och då är det viktigt att snabbt hitta de böcker man behöver innan intresset hunnit svalna.

Den hjälp vi får av biblioteket för att hitta bra böcker är ovärderlig. Det finns även elever som har svårigheter med sin läsning och de behöver få botanisera bland de lättlästa och enklare ungdomsböckerna för att förstå hur roligt det är läsa en bra bok.

Vi kan låna ljudböcker till elever med rätt till särskilt stöd. Det är en suverän service som dellborna får av biblioteket. Svårighetsgraden på en text har stor betydelse för om man vill fortsätta läsa och få ett intresse som man bär med sig genom livet.

Vi på Ede skola är oroliga för hur vi ska kunna uppmuntra eleverna till läsning om de måste åka till Hudiksvall eller Ljusdal för att låna böcker.

I glesbygd behövs extra inspiration för att komma igång med läsandet och man behöver få se och bläddra i olika böcker för att hitta lämplig litteratur och bredda sina intressen. Det borde dessutom vara en självklar rättighet med ett bibliotek i Delsbo. Sammanslagningen av kommundelarna kan väl ändå inte få medföra att allt kulturutbud ska centraliseras. Nu måste de styrande i kommunen inse att de inte kan ta alla resurser från oss i Delsbo. Vi betalar också skatt!

Personalen i Ede skola 7-9

genom Eva Wallgren, Läroverksta'n

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel