Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romson avgår som vice statsminister

Det blev Åsa Romson som offrades. Partiets valberedning föreslår i stället biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör för Miljöpartiet. Gustav Fridolin får fortsatt förtroende.
Åsa Romson lämnar nu regeringen.

Det blev Åsa Romson som offrades. Partiets valberedning föreslår i stället biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör för Miljöpartiet. Gustav Fridolin får fortsatt förtroende.

Åsa Romson lämnar nu regeringen.

När Fridolin och Romson för två veckor sedan ställde sina platser till förfogande, sade källor inom partiet till TT att Åsa Romson kan ha lurats in i processen i tron att hon skulle återväljas samtidigt som starka krafter ville bli av med henne.

Det tog heller inte ett dygn innan tunga röster i partiet krävde att hon skulle bytas ut. Och det blev alltså resultatet när valberedningen presenterade sitt arbete på en presskonferens på måndagen.

– Jag är väldigt hedrad och glad över valberedningens förslag att nominera mig som språkrör. Det är en av de mest inspirerande uppgifter man kan ha. Miljöpartiet behövs i regeringen och vi har en väldigt viktig uppgift för det hållbara samhället, sade Isabella Lövin.

Så sent som i onsdags förra veckan sade hon att hon inte var kandidat. Men hon ville då inte svara på vad hon skulle säga om valberedningen frågade henne. Nu säger hon att hon först på under söndagen till slut fick frågan om att kandidera.

Gustav Fridolin förklarade att han "är ödmjuk och tacksam för förtroendet valberedningen visar mig".

Han fick frågan om hur han ser på att det kvinnliga språkröret byts ut medan han får vara kvar.

– Det har varit en stark princip att man inte kan välja vem man ska jobba med, sade Fridolin.

Valberedningens ordförande Joakim Larsson uppgav att det manliga och kvinnliga språkröret bedöms individuellt.

– Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att titta på personen, sade han.

Enligt Fridolin kommer bytet av språkrör att påverka regeringen.

– Det är klart att när ett av regeringspartierna väljer att byta ledning så påverkar det så klart regeringen. Men det grundläggande vägvalet för oss, att vi är ett regeringsparti och att vi är beredda att ta ansvar och att vi i Sverige är beredda att göra det jobb vi gjort i många kommuner, det är väldigt fast förankrat i partiet, sade han.

Isabella Lövin tonade ned förväntningarna på att MP nu kommer att ställa tuffare krav i regeringen.

– Man måste också se att vi är ett litet parti i en minoritetsregering och man måste ha realistiska förväntningar utifrån det, sade hon.

– Jag tycker att vi gjort ett oerhört stort avtryck redan. Självklart har vi tvingats till tuffa kompromisser, men med tanke på det stöd väljarna gav oss i valet så tycker jag att vi gjort oerhört stor skillnad, inte minst på klimatområdet och naturskyddet, säger hon.

Miljöpartiets kongress inleds på fredag i Karlstad.

TT