Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romateatern lägger ned

/
  • Romateatern på Gotland firade 20-årsjubileum förra året med en uppsättning av Shakespeares

Romateatern på Gotland är hotad. Sommarens föreställning i Roma klosterruin blir troligen teaterensemblens sista. Indragna bidrag från stat och kommun gör det omöjligt för teatern att fortsätta verksamheten.

Annons

- När både politiker och sponsorer hoppar av då går det inte längre. Kultur är inte självbärande, säger Thomas Segerström, konstnärlig ledare för Romateatern.
Förra året firade teatern 20-årsjubileum med en uppsättning av Shakespeares "Som ni vill ha det". Den brittiske dramatikern har i alla år varit ett signum för sommarteatern som lockat många åskådare och prominenta namn till klosterruinen i Roma. Sedan starten har över 300 000 personer besökt teatern. 2007 regisserade Lars Norén en hyllad uppsättning av "Hamlet" på Romateatern.
Indragna bidrag
Men nu går det inte längre, hävdar Thomas Segerström, som varit med sedan starten.
- Bidragen har dragits ned från 1,3 miljoner för fem, sex år sedan till i dagens läge noll. Sponsorer kan man inte heller lita på. Svenska spel stödde Romateatern i många år, men trots att de är på Gotland och omsätter jag vet inte hur många miljoner så har de inte råd att ge några hundra tusen till oss. De hoppade också av.
Därför har ensemblen bestämt sig för att låta sommarens uppsättning av "Macbeth" bli Romateaterns avskedsföreställning. Egentligen finns det inte pengar nog ens till denna sista kraftansträngning.
- Vi gör det här med lånade pengar, det är en risk vi tar. Vi hoppas på ett stort förköp av biljetter så att vi ska nå fram till premiären.


Sara Ullberg/TT Spektra
sara.ullberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons