Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf skickades i taxi när han fick hjärtattack – nu får SOS och regionen kritik

Rolf Fredholm i Hedsta hade hjärtinfarkt och blödande magsår, men fick åka med taxi till sjukhuset eftersom det inte fanns några ambulansresurser att tillgå. Nu riktas kritik mot SOS Alarm och Region Gävleborg.

Annons

Vi har tidigare rapporterat om Rolf och Inger Fredholms mardrömsnatt i Hedsta, nordväst om Ljusdal.

Det fanns inga ambulanser att skicka och SOS Alarm erbjöd i stället en taxi.

– I det här läget hade Rolf svarat ja till vad som helst. Han ville bara ha vård, sa Inger Fredholm, tidigare i en intervju.

Läs mer: Ingen ambulans kom när Rolf fick hjärtattack – tvingades åka taxi

Taxichauffören ska ha blivit förskräckt när han mötte den medtagne Rolf Fredholm.

Väl på sjukhuset visade det sig att då 72-årige Rolf Fredholm drabbats av en hjärtinfarkt och blödande magsår. Han hade livshotade låga blodvärden, opererades för blödningen dagen efter och räddades av läkarna på Hudiksvalls sjukhus.

Nu, ungefär ett och ett halvt år efter händelsen, mår makarna Fredholm bra.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som nu riktar kritik mot SOS alarms bedömning samt bristen på ambulansresurser för Region Gävleborg.

Ivo anser att den initiala bedömningen var korrekt, och att det var fel av SOS Alarm att nedprioritera mannen, även om han tackade ja till taxi.

I Ivo:s beslut står det även att Region Gävleborg har ansvar att se till att de finns de resurser som krävs för att ge en god och säker vård, vilket inte fanns vid larmtillfället.