Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rökfritt boende!

Förbud att röka på restauranger är ett faktum sedan några år. Nu diskuteras även om att förbjuda rökning på uteserveringar. Men vi som har balkongrökande grannar, när ska vi få hjälp av någon lag för att få ett rökfritt boende?

Förbud att röka på restauranger är ett faktum sedan några år. Nu diskuteras även om att förbjuda rökning på uteserveringar. Vissa kommuner accepterar inte längre rökning på arbetstid. Allt detta naturligtvis för att skydda en allmänhet från den farliga och illaluktande cigarettröken.

Men vi som har balkongrökande grannar, när ska vi få hjälp av någon lag för att få ett rökfritt boende? Vi är inte skyddade från olägenhet med farlig och illaluktande rök, som tränger in i våra hem. Det känns cyniskt att vi lämnas "i sticket" men trots balkongen finns ändå något som man kan göra som privatperson och det är följande:

Stäm din granne i tingsrätten och åberopa "miljöbalkens regler om olägenhet" om du bor i hyresrätt.

För bostadsrätt kan du använda dig av: "Bostadsrättslagens regler om olägenhet".

Att behöva stämma sin granne som en sista utväg för att få ett rökfritt hem känns naturligtvis inte bra för grannsämjan, men vad bryr sig din granne om god sämja som inte visar hänsyn.

Lars H.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel