Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röj undan sly och träd

Miljö Jag tycker att trafiksäkerheten utefter en stor del av landets vägar är dålig, och jag vill skapa säkrare miljö kring våra vägar, där hastigheten är 60 km/h och över.

Annons

Skog och växtlighet växer tätt utefter flera vägar med hög hastighet. Vissa 90-vägar saknar dessutom viltstängsel på sina håll. Står skogen fyra–fem meter från vägen, och ibland alldeles inpå, så har man ingen chans att stanna om en älg eller annat djur springer ut.

Vi kan inte utrota älg, björn, rådjur, hjort och vildsvin, med flera, för att få säkrare trafikmiljö. Det måste finnas bättre lösningar!

Om jag fick bestämma skulle markägare få röja bort skogen som växer inom en yta av 10–25 meter från vägen. På så sätt skulle man få en större chans att hinna handla inför en situation med vilt över vägen. En annan effekt av röjning intill vägen skulle kunna vara att vi får en rikare flora – blommor och andra sällsynta växter skulle kunna få en större fristad än dagens diken om det skulle bli lite ängsmark vid sidan av vägar. Eventuellt skulle fler betande djur komma fram då, men man skulle ha chans att hinna se dem i alla fall. Viltstängsel skulle inte behövas då.

Antingen skulle man göra en lag om detta, att markägare är tvungna att röja växtlighet högre än en halvmeter som växer 10–25 meter utefter vägar med hastighet över 60 km/h, eller så skulle staten få köpa upp marken för att göra samma sak.

Varför ska jag ligga i 90 och riskera olyckor då det är träd tätt inpå vägen? Om vägens hastighet är 80 så ska väl trafiksäkerheten i området vara därefter?

Trafikverket eller någon annan myndighet bör titta på detta. Jag vill inte ha denna situation. Man pratar om nollvision, så detta är mitt bidrag, se till att göra något av det.

Förare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel