Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rödlista inte flodkräftan"

Visst är flodkräftan hotad av utrotning, men uppmana folk att äta kräftor så går den att rädda.

Annons

Det tror Fiskevattenägarna i Dalarna och Gävleborg.

Världsnaturfonden, WWF:s, varningslista för utrotningshotade fiskarter uppmärksammades nyligen för rödlistningen av svenska räkor. Redan 2011 placerades flodkräftorna på samma lista med en rödmärkning. Detta efter en forskningsrapport om att signalkräftor genom att sprida kräftpest slagit ut runt 80 procent av bestånden av inhemsk flodkräfta. Signalkräftan är resistent mot pesten, till skillnad från flodkräftan.

Men fiskevattenägarna tycker att rödlistningen är fel sätt att rädda den hotade flodkräftan. Låt folk äta flodkräftor så får arten ett högre värde och därför också ett bättre skydd tycker de.

– När folk inte får ta upp flodkräftor sätter de ut signalkräftor och då sprids kräftpesten, säger Björn Flinth, förbundsordförande för Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg.

Rent juridiskt är det fiskevattenägarna som har ansvaret för att bevara mångfalden i sina vattendrag. Men uppdraget att skydda flodkräftan är svårt att leva upp till på grund av illegal utplantering av signalkräfta menar ordföranden.

– Vi fiskevattensägare kan ju inte sitta på pass ute vid vattendragen för att få stopp på utplanteringen. Folk ser inte problemet med signalkräftans smittspridning, säger Björn Flinth.

Han argumenterar att den illegala utsättningen av signalkräfta skulle minska om det var tillåtet att fiska flodkräfta. Logiken är att flodkräftan skulle bli mer värdefull om den var fångstbar och därigenom få ett bättre skydd mot utrotning. Det gängse sättet att skydda utrotningshotade arter är att förhindra fortsatt fiske eller jakt. Ett närliggande exempel är vargstammen som skyddas genom jaktförbud, lodjursstammen regleras av begränsad jakt, så kallad licensjakt.

– Vi vet att det finns olika åsikter. Vad vi vill är att få upp frågan om flodkräftan till debatt, säger Björn Flinth.