Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna sviker Afghanistan

De rödgröna partierna har haft svårt att komma överens om hur de vill hantera den svenska militära närvaron i Afghanistan. När de i går till slut presenterade en överenskommelse innehåller den tydliga tidpunkter för när ett tillbakadragande ska påbörjas och avslutas, men är samtidigt så full av brasklappar att den egentligen inte är värd någonting.

Annons

Utan bara skapar förvirring och skulle, om de rödgröna fick regeringsmakten, bidra till att försämra säkerhetsläget både för de svenska trupperna och för det afghanska folket.

Det finns en internationell överenskommelse om en målsättning att Afghanistans regering ska ta över ansvaret för säkerheten 2014. Men det datumet är långt ifrån ristat i sten. Därför finns det ingen anledning att i dag slå fast när de svenska trupperna ska dras tillbaka.

Det är heller inte så att säkerhetsläget är sådant att man redan nu kan anse det befogat att börja dra tillbaka de internationella styrkorna som är i Afghanistan på FN-mandat och efter önskemål från landets regering.

Det är otroligt naivt att tro att man kan skicka civilt bistånd till Afghanistan och bygga upp landet om inte säkerhetsläget först har blivit avsevärt mycket bättre. Risken är väldigt stor att effekterna av den rödgrön politik i förlängningen blir att talibanerna återigen kommer att utsätta Afghanistan, och i synnerhet landets kvinnor, för samma förtryck som tidigare.

Det är skrämmande att Socialdemokraterna låter Vänsterpartiets USA-hat få så stort inflytande över utrikes- och säkerhetspolitiken.

Mer läsning

Annons