Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna slåss mot väderkvarnar

/

Det finns all anledning att lyssna när två självständigt tänkande socialdemokrater, eller möjligen numera före detta socialdemokrater, varnar för konsekvenserna om de rödgröna vinner valet.

En av dem, Hans Dahlgren, tycker till och med att de rödgröna "slåss mot väderkvarnar som inte finns". Precis som Cervantes klassiska romanfigur riddaren Don Quijote, som slogs mot väderkvarnar som han trodde var ondskefulla jättar.

Annons

Hans Dahlgren har tidigare arbetat som politisk rådgivare både under Göran Persson och Mona Sahlin. Idag är han näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

På Brännpunkt i gårdagens Svenska Dagbladet framhåller han att möjligheten att etablera vårdföretag har gett patienterna bättre tillgänglighet och en mer jämlik vård.

Han tycker att vårdvalsreformerna och LOV (Lag om Valfrihetssystem) i kommunerna har ökat både tillgänglighet och patientinflytande och presenterar en del fakta om utvecklingen.

181 nya vårdcentraler har etablerats i landstingen. I kommunerna finns det idag 377 etablerade företag inom ramen för LOV. 80 procent av dessa företag ägs och drivs av kvinnor eller har en kvinnlig vd.

Det kan jämföras med att andelen kvinnor bland samtliga företagare ligger bara på 27 procent.

Hans Dahlgren slår fast att etableringsfriheten har kraftigt bidragit till att patienterna fått bättre tillgänglighet och ger flera exempel där nya vårdgivare etablerat sig på platser som tidigare saknat lokal vårdgivare.

Det här vill de rödgröna förändra, även om de döljer hur. Men med tanke på partiernas tidigare agerande kan man utgå från att det blir stora begränsningar eller rent av totalstopp när det gäller valfriheten.

"Det inger oro och väcker många frågor", skriver Hans Dahlgren.

Det bästa sättet att stilla denna oro är förstås att se till att de rödgröna inte få något inflytande.

Det gäller också förmögenhetsskatten, som de rödgröna vill återinföra i någon form. Rut- och rotavdrag som de rödgröna vill avskaffa. Och jobbskatteavdraget som de bekämpat när de infördes och som de nu inte riktigt vet vad de vill göra med.

Detta är ståndpunkter som den förre LO-medarbetaren och socialdemokraten Jan Edling inte alls delar med de rödgröna.

Han lämnade sin tjänst sedan LO hade vägrat publicera hans skrift om arbetslöshet, de omfattande förtidspensioneringarna och sjukskrivningarna inför förra valet, eftersom den skulle kunna ge alliansen ammunition i valet.

Han tycker att de skulle vara bra om alla partier kunde enas om att inte återinföra förmögenhetsskatten. När det gäller alliansen är det inget problem. Men de rödgröna vill återinföra någon form av skatt på förmögenhet. Men också denna fråga har de rödgröna grävt ned i en utredning till efter valet.

Hellre uppskjuten skatt för privat kapital som satsas på innovativa företag tycker Jan Edling.

Jan Edling uttrycker sig inte lika drastiskt som Hans Dahlgren med liknelsen om väderkvarnarna.

Men visst är det intressant att två socialdemokrater, med när relationer till parti, fack och näringsliv, är kritiska mot den rödgröna politiken på avgörande punkter.

Mer läsning

Annons