Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna partier precis som Annie

/

De rödgröna partierna verkar bli alltmer desperata.

Annons

Precis innan Almedalsveckan drog igång lovade de tre oppositionspartierna att ge kommuner och landsting 12 miljarder mer under de närmaste två åren. Oavsett vad regeringen kommer att föreslå.

Det handlar alltså inte i första hand om behovet att ge kommunsektorn ett förstärkt stöd efter en genomförd analys. De rödgröna har nämligen tidigare gjort analysen att det behövs 12 miljarder mer under en tvåårsperiod.

Nej, nu handlar det enbart om att bjuda över regeringen. Oavsett vad regeringen föreslår. Oavsett om behoven kommer att finnas.

"Vad de än föreslår kommer vi alltid att satsa 12 finansierade miljarder mer på välfärden", säger Mona Sahlin.

Precis som om politik skulle vara någon sorts tävling i att bjuda bjuda väljarna på det största och godaste valfläsket.

Och samtidigt låtsas som om det är gåvor från vänligt sinnade politiker. När pengarna i själva verket är väljarnas egna pengar som politikerna lockar med i sin strävan att fiska röster och få ännu mer makt.

Detta är säkerligen inte det sista oreflekterade vallöfte in blanco i den här valrörelsen.

I dess sämsta stunder påminner nämligen politikerna om Annie i musicalklassikern Annie Get Your Gun när hon sjunger: "Allting som du kan, kan jag göra bättre".

Även om kommunsektorn nu har hämtar sig i takt med att Sveriges ekonomi blir bättre, kommer det givetvis alltid att finnas behov av mer pengar. Vem tackar nej till lite extra pengar? Men samtidigt är det problematiskt med att pytsa ut ett antal miljarder under en tvåårsperiod.

Vad händer om två år då pengarna är slut om kommuner och landsting bygger ut eller förstärker den offentliga sektorn under dessa två år?

Många politiker försöker få väljarna att tro att höjd skatt, som är förutsättningen för högre bidrag, alltid leder till bättre välfärd.

I så fall skulle den maximala välfärden uppstå vid ett hundra procents skatt, när de allvisa politikerna tar in allt och fördelar ut det i sin visdom till folket.

Så är det naturligtvis inte. Snarare är det så, som den legendariske socialdemokratiske socialministern Gustav Möller uttryckte det på 30-talet att "varje förslösad skattekrona är en stöld av folket".

Då var kommunskatten ungefär 10 procent. Idag ligger den på 33-34 procent i vår region.

Att högre skatt inte automatiskt leder till bättre välfärd visar väl det faktum att den medelinkomsttagare som bor i den kommun med lägst skatt i Hälsingland, betalar ungefär

5 000 kronor mindre i skatt per år, än den som bor i den högst beskattade kommunen.

Utan att välfärden, vård, skola, omsorg skiljer sig nämnvärt åt mellan kommunerna.

I samma andetag som de rödgröna i sin enfald lovar att bjuda över regeringen vad den än föreslår, drar de också en vals om att regeringen sänkt skatten för höginkomsttagare, när skattesänkningarna i själva verket gynnat låg- och medelinkomsttagarna mest.

En metallarbetare eller sjuksköterska har under alliansens regeringsperiod fått ungefär en månadslön mer att disponera för egen del.

Samtidigt som de rödgröna lovade sina pengar in blanco kom ännu en opinionsundersökning som visar stärkt förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Enligt Skops senaste mätning drar han ifrån. 75,5 procent av svenskarna tycker att han är skickligast på att leda en regering. Medan bara 24,5 procent tycker Mona Sahlin.

Nästan alla borgerliga sympatisörer - 98 procent - tycker att Reinfeldt är dugligast, medan bara 54 procent av de rödgröna tycker att Sahlin passar bäst för jobbet.

Kanske därför som de rödgröna agerar så desperat.

Mer läsning

Annons