Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna ballonger som har gått till väders

Hur länge ska media och politiker fortsätta att tala om de rödgröna partierna? De finns ju inte längre. I varje fall inte som en samlad opposition, än mindre som ett regeringsalternativ.

De tre partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet finns givetvis kvar. Men partiledningarna har mer än en gång klart och tydligt deklarerat att deras organiserade samarbete har upphört. Luften har gått ur och de rödgröna ballongerna har gått till väders.

Ändå envisas många med att tala om de rödgröna.

Visserligen har Jonas Sjöstedt, favorit till jobbet som ny V-ledare, öppnat för ett nytt rödgrönt samarbete inför valet 2014. Men idag verkar det mest som en tom och desperat förhoppning.

Det rödgröna samarbetet är historia. Sossarna gör nog inte om samma misstag ännu en gång. Åtminstone inte så snart efter det att det förra rödgröna samarbetet slutade med fiasko.

I en undersökning bland 1 000 förtroendevalda S-politiker, som tidningen Expressen låtit göra, varnas S-ledaren Håkan Juholt för att samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inför nästa val.

Bara 18 procent av de tillfrågade politikerna tycker att Juholt ska skapa ett regeringsalternativ tillsammans med V och MP.

Och Miljöpartiet öppnar för ett samarbete med alliansen. MP:s båda nya språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin skrev nyligen en debattartikel på det temat på DN debatt. Där skrev de bland annat följande: När det gäller infrastrukturen, bostäderna och skolan finns möjligheter till fruktbara samtal.

Samtidigt betonade det båda språkrören att MP aldrig kommer att bli ett femte alliansparti utan fortsätta vara ett oppositionsparti

Det är nog ändå inte hugget i sten. För nog verkar förutsättningarna vara bättre för ett konstruktivt samarbete mellan MP och alliansen än mellan MP och de gamla röda samarbetspartierna.

Men det är inte bara MP som flirtar med allianspartierna. Nyligen skickade till och med Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin ut en trevare när hon sade att det finns möjligheter att Socialdemokraterna skulle kunna samarbeta med Centerpartiet och Folkpartiet.

Det tyder på två saker. Dels bekräftar det att det rödgröna samarbetet havererat. Dels visar det att S inser att partiet inte kommer att kunna presentera något trovärdigt regeringsalternativ på egen hand.

Men det är bara sex procent av de 1 000 förtroendevalda S-politikerna i undersökningen som tycker att S bör göra upp med något av de borgerliga partierna

Och att tänka sig att Folkpartiet och Centerpartiet skulle lämna allianssamarbetet verkar helt uteslutet.

Inför nästa val kommer det därför förmodligen bara att finnas ett samlat regeringsalternativ, nämligen alliansens. Sedan kommer oppositionspartierna att presentera olika alternativ som kommer att spreta åt lite olika håll.

Om däremot något av allianspartierna inte skulle klara fyraprocentspärren i nästa val ligger fältet helt öppet för olika samarbetsformer.

Samtidigt är det värt att påminna om att det är tre år kvar till nästa val. Och mycket hinner hända på tre år.

Men helt klart borde media och politiker sluta att tala om den rödgröna oppositionen. För den finns inte längre.

Oppositionen består av fyra partier: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Och det är först när S, V och MP gör gemensam sak med SD som oppositionen kan fälla alliansregeringen.