Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön kovändning – anpassning till verkligheten?

/

Nu backar den rödgröna oppositionen och gör en kovändning. Det blir inget förslag om att ändra villkoren för dem som stämplar på deltid.

Trots tidigare aggressiv kritik mot regeringen för att ingen får deltidsstämpla längre en 75 dagar.

Annons

Så här sade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i en debatt med statsminister Fredrik Reinfeldt för tre år sedan: "Om man klipper bort deltidsersättningen efter 75 dagar, pang, så förlorar många kvinnor sin ekonomiska ersättning."

Och Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sade att "det här är väldigt hånfullt mot många människor".

Men nu tänker de rödgröna behålla "de hånfulla" villkoren.

Så kan det gå när verkligheten hinner ikapp de rundhänta vallöftena.

Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, förklarar kovändningen med att "allt går inte att göra på en gång, man måste våga prioritera".

Det är precis vad den borgerliga alliansen har vågat göra. Och nu ställer också de rödgröna upp på den politiken.

Och det är inte den enda fråga som de rödgröna har anpassat sig till den borgerliga alliansen. De rödgröna ställer i stort sett upp på alliansens jobbskatteavdrag, de accepterar budgettaket, trots att Vänsterpartiet ville slopa utgiftstaket, de ligger nära alliansen i skolpolitiken och i många andra frågor.

När det gäller jobbskatteavdraget är det värt att notera att kritiken varit hård från de rödgröna med Thomas Östros och Mona Sahlin i spetsen för att "det har skapa klyftor".

Ändå accepterar man nu 69 av de 71 miljarder som jobbskatteavdraget handlar om.

Kanske har verkligheten hunnit ifatt de rödgröna också här. Förmodligen har radarparet Sahlin-Östros upptäckt att det är grupper som traditionellt har röstat på Socialdemokraterna som gynnats av den borgerliga regeringens jobbskatteavdrag. Exempelvis har en undersköterska fått sänkt skatt på sin årslön med en hel månadslön, och för en metallarbetare har skatten sänkts med 1 700 kronor i månaden.

Det är nästan så man undrar vilka profilfrågor som är så viktiga att väljarna skulle rösta fram de rödgröna i stället för den borgerliga alliansen.

I synnerhet som Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson har ett katastrofalt lågt förtroende bland väljarna i opinionsundersökning efter opinionsundersökning. Maria Wetterstrand däremot är det rödgröna undantaget som får hyfsade siffror.

Medan däremot statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg toppar alla förtroendemätningar.

Visst, det finns några profilfrågor kvar. Höjd skatt på bensin är en sådan fråga, som drabbar många av oss som är beroende av bilen för att få vardagslivet att gå runt med resor till och från jobbet, skjuts av barn till olika fritidsaktiviteter, resor för inköp och mycket annat.

De rödgröna vill också höja taket för arbetslöshetsersättningen och sänka avgifterna till a-kassan, och ge kommuner och landsting ett ökat statsbidrag, trots att beräkningar från Sveriges kommuner och landsting visar att kommunerna får ett överskott på tre miljarder nästa år.

Dessutom finns några profilfrågor som ännu inte fått någon profil utan begravs i utredningar, som exempelvis frågan om ny förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Möjligen av taktiska skäl för att inte skrämma upp väljarna alltför mycket med nya skattehöjningar efter valet.

För både Mona Sahlin och Thomas Östros, ivrigt påhejade av Lars Ohly, har gjort klart att framtida skattehöjningar är oundvikliga.

Det är förmodligen de rödgrönas tydligaste profil.

Mer läsning

Annons