Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda skolankan bli dagis

Röda skolan vid Öjeskolan i Järvsö behövdes inte så kommunen skulle sälja den och upprättade ny detaljplan. Nu behöver barnomsorgen Röda skolan för asylbarn. Då kan det bli nej – på grund av nya detaljplanen.

I fjol höst antogs en detaljplan som skulle göra det möjligt för kommunen att stycka av och sälja skolbyggnaden. Järvsö Hembygdsförening var intresserad och skrev också ett köpavtal med kommunen. Det visade sig dock vara ogiltigt eftersom det inte följde kommunens delegeringsordning.

I våras fick utbildningsnämnden frågan om den ska ha kvar Röda skolan. En oenig nämnd sa att det är bäst att behålla byggnaden i avvaktan på förvaltningens stora lokalutredning.

Majoriteten i frågan, oppositionen och SRD, har nu delvis fått rätt.

Enligt Järvsörektorn Marie Plomér har bygglov lämnats in för att förskolan i Öje ska få åtminstone tillfällig möjlighet att använda Röda skolan för asylbarn i 4-5-årsåldern.

Men problemet är att när utbildningsnämnden sa att den vill att kommunen avvaktar med försäljning hade kommunen redan ändrat detaljplanen.

Därför är plan- och bygglovchefen Anders Berg skeptisk till den nya begäran.

– Det lutar åt ett nej. Men vi ska besöka Röda skolan innan vi säger något och ett eventuellt nej måste tas i myndighetsnämnden, säger Anders Berg.