Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda mattan rullar ut för filmfestivalen

Förberedelserna är i full gång inför Stockas åttonde filmfestival. Två premiärvisningar väntar och i år är det barnen som står i centrum.

Bubblet är beställt, boplatser och transport för långväga gäster är ordnade och – nästan alla filmer är på plats.

– Lite nervöst är det. Några filmer kommer alltid i sista stund, så det gäller att ha is i magen, men det löser sig alltid, säger festivalarrangören Yvonne Leff.

I nära två år har hon och Nils Olof Hedenskog hållit ögonen öppna i Sverige och utomlands efter bra kvalitetsfilm och i år har de valt ut mer än 30 filmer som kommer att visas under fem dagar.

Den svenska filmen Pojktanten, av tidigare Guldbaggebelönade Ester Martin Bergsmark, har premiär i Stocka samtidigt som den visas i Stockholm. Marockanska Omar dödade mig, har också valt att lägga sin premiärvisning i Stocka. Det lokala inslaget står Stockabon och filmaren Helene Aastrup Samuels för som medverkar med två filmer.

Årets tema Se Barnet handlar om barnets upplevelse av sin egen värld och den komplexa vuxenvärlden.

– I många filmer är barn mest gulliga och regisserade ur en vuxens perspektiv. Vi vill visa filmer där barn skildras på olika sätt, säger Yvonne Leff.

– Många filmer visar minnet av barndomen i ett nostalgiskt skimmer, men vi har valt filmer som handlar om barn i dag, säger Nils Olof Hedenskog.

Festivalen tjuvstartar på onsdagen med skolbio i Bergsjö. Sedan kommer filmerna framförallt visas på Folkets hus i Stocka, men även i Smedjan i Stocka, och på Tallen i Strömsbruk blir det dessutom samtal efteråt med en av regissörerna. Uppemot 600 gäster väntar arrangörerna till festivalen som växer sig större för varje år.

– Det märks att folk har blivit intresserade av film. Några filmer är kontroversiella för vi vill få till samtal och diskussioner efteråt. Jag tror verkligen att folk uppskattar det, säger Yvonne Leff.