Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert redo att öka farten

Det började med en trampbil, rullade vidare på gokartbanan och nu har Robert Svenssons motorkarriär accelererat till Fomula Basic.

Färden går numera i över 200 kilometer i timmen.

– Det är mer fart nu, säger 13-åringen inför klassens premiärhelg på norska Vålerbanan.

Annons

Det var aldrig något snack om att det skulle bli motorsport för Robert Svensson. Karriären så här långt sammanfattas bäst av de prylar som finns på gårdsplanen hemma i Mo. Dåtiden representeras av det som tände gnistan: en trampbil med nummerskylt. Strax intill står framtiden: en svartgrön, blänkande Formula Basic-bil, fyrväxlad och med färggranna sponsordekaler längs sidorna. Steget mellan att ratta de båda åken är flera lärorika år på gokartbanan.

Den lämnar Robert Svensson nu.

Och det var aldrig någon tvekan.

– Nej, jag tycker att det är kul att utvecklas. Gokart är egentligen mer träning, säger Robert Svensson.

Den träningen ger viktig lärdom i att köra ett snabbt bland andra fordon på en bana.

Alla vill komma först.

Det senare gäller även för Roberts nya klass men annars är det en hel del nyheter för den unga Söderhamnsföraren. Bilen är större, har fyra växlar och så går det rejält mycket fortare. Upp emot 230 kilometer i timmen kan Fordmotorn driva den drygt 550 kilo tunga tävlingsbilen. 0 till 100 tar inte ens fem sekunder.

– Det är mycket mer fart om man säger så. Och den är större, mer bilkänsla, säger Robert, som haft två tillfällen att bekanta sig med Formula Basic-bilen.

Det ska räcka när starten går på Vålerbanan, hoppas 13-åringen, som på torsdagen åker till Norge för premiärtävling. Tillsammans med pappa Ulf Svensson och några mekaniker representerar han teamet Memphis racing från Kristianstad.

– Det har gått bra hittills. Jag ska bara träna lite på att växla. Men det blir mycket att lära sig materialet, det är inte lätt att komma in i en ny klass, säger Robert Svensson.

Klassen att hitta in i – Formula Basic – administreras av norska bilsportförbundet och är skapad för att lotsa in unga förare i bilklasserna. Tävlingsbilarna är i princip likvärdiga för att kostnaderna inte ska skena. Det krävs inga miljoner för den som vill in i klassen.

– Absolut inte. Förra gokartsäsongen var betydligt dyrare. Nu blir det sju tävlingar in stället för 20-25, säger pappa Ulf Svensson.

Ett 20-tal förare kommer att göra upp i Formula Basic 2010. De flesta är norrmän, men också några svenskar och så en amerikan. Motorbitna far och son Svensson från Mo kom med i det sällskapet via kontakter och inte minst de framgångar Robert haft på gokartbanan.

Nu lyfter de kopplingen för en ny utmaning.

– Det är nu det börjar egentligen. Gokarten är egentligen bara utbildning, säger Ulf Svensson.