Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert lämnar fisket och Kuggören

Efter 20 år som fiskare har Robert Skoglund fått nog av svensk fiskepolitik. Nu säljer han sitt hus och flyttar.

Annons

Han har fiskat sedan han var 15 år, ja, även under en tid som krögare på Hölick fiskade Robert Skoglund på deltid. För fem år sedan beslutade att köpa pappa Bernts hus på Kuggören och investera i nya redskap för närmare en halv miljon.

– De första åren gick det ju bra. Även om strömmingsfångsterna minskade och strömmingen blev mindre kunde jag ju fiska sik och lax.

Men det blev allt tuffare, ökade kontroller, minskade kvoter, stopp på ålfiske och nyligen sikfiskestopp. När han den 27 september lade skötar, 720 meter, och bara fick 12 kilo strömming, bestämde han sig. Det fick vara slut på all oro. Han skulle sluta fiska.

– Jag har i stort sett fått ge bort redskapen. Ingen vågar lägga några stora pengar på fiske just nu. Jag har lån kvar. Nu ska jag sälja huset, min pappas hus...

I veckan åkte Robert in till Hudiksvall med ett speciellt syfte.

– Jag var på arbetsförmedlingen och anmälde mig - för första gången i hela mitt liv.

Han är uppgiven och tycker situationen för det kustnära fisket är en katastrof.

– Fiskepolitiken i Sverige är helt värdelös. Finska industribåtar dammsuger Bottenhavet dygnet runt, i stort sett året om och fiskar allt som går att få medan kustnära fiske får stopp och minskade kvoter. Vi har en fiskekonsulent som sysslar mer med grodyngel och kräftor i åar än med det kustnära fisket längs Norrlandskusten. Man tycker det borde gå att göra mer för att bevara småskaligt svenskt fiske. Man borde stoppat de stora trålarna för flera år sedan, nu är det för sent.