Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roande beslut som övergår i oro

/

Det är nästan alltid underhållande att följa Miljöpartiet då det håller sina kongresser. Det är nämligen långt ifrån givet vad miljöpartisterna kommer att fatta för beslut. Det kan i princip gå hur som helst när Miljöpartiet drar upp riktlinjerna för sin politik.

Annons

Det har på tidigare kongresser bland annat handlat om att förbjuda ränta, förbjuda djur på cirkus, låta varje människa själv välja kön och att alla ska kunna få en medborgarlön utan att jobba.

Årets kongress var i detta avseende inte mycket annorlunda gentemot tidigare. Trots att partiledningen har försökt att styra upp Miljöpartiet så att det i allt större utsträckning påminner om övriga partier.

Kongressen beslöt exempelvis ännu en gång att befästa Miljöpartiets position som partiet för de arbetsskygga. Den här gången är det 35-timmars arbetsvecka som man vill införa. Hur det ska finansieras ägnar man däremot inte någon större tanke.

Även i en rad andra beslut valde man att bortse från den verklighet som omger Sverige och det realistiska i att kunna genomföra de fattade besluten.

Men det som tidigare har varit roande blir nu i stället oroande. Tidigare har man kunnat skratta åt miljöpartisterna och alla deras tokiga kongressbeslut. Men nu så fastnar skrattet lite lätt i halsen.

Miljöpartiet har under en lång tid haft en positiv utveckling i opinionsmätningarna. Med stor sannolikhet på grund av språkröret Maria Wetterstrands popularitet har allt fler väljare uppgett att de är beredda att ge MP sitt stöd i höstens val.

De rödgröna kollegorna Socialdemokraterna som Vänsterpartiet har tvärtom i de allra flesta opinionsmätningar båda två ett lägre väljarstöd än vad de fick i riksdagsvalet 2006. Valresultat som var ordentliga bakslag för båda de här partierna.

Mona Sahlin har alltså inte lyft Socialdemokraterna till någon större framgång, utan partiet står kvar och stampar där Göran Persson lämnade det. Faktiskt i mer än en bemärkelse.

Och även om det har vacklat lite i några av de senaste mätningarna så förefaller det som att det till väldigt stor del är Miljöpartiets eventuella framgång i valet som avgör om det blir en rödgrön regering.

Det skulle i så fall innebära att Miljöpartiets inflytande över en sådan regering kan bli ganska så omfattande.

Mot den bakgrunden är besluten på Miljöpartiets kongress allt annat än underhållande.

Till det kommer den stora osäkerheten över vad kommande MP-kongresser kan komma att besluta om.

De roande besluten övergår alltså i stället i stark oro.

Mer läsning

Annons