Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riv inte vårt kulturarv: Se möjligheterna med SJ-området!

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Om Bollnäs kommun säljer ut SJ-området så förlorar man inflytande över områdets utveckling. I stället för att riva borde man titta på goda exempel i t ex Avesta och Norrköping, skriver Anna Ulfsdotter.

Detta är inte en insändare mot en bandyhall. Det är en insändare mot att riva vårt kulturarv. Antas detaljplaneförslaget för Bro 4:4, det f d SJ-området, innebär det att några av områdets kulturhistoriskt värdefulla byggnader kommer att kunna rivas. Detaljplanens fokus är att försöka bygga en bandyhall på ett område där det egentligen inte finns plats för en så stor byggnad. Godtyckligt får vissa av de befintliga byggnaderna skydd mot rivning i detaljplanen, andra inte, under förevändning att vissa eftergifter i kulturmiljön måste göras för att kunna få en verksamhet i området. Men det är endast vid byggandet av en bandyhall dessa eftergifter måste göras. Vid annan verksamhet i området kan alla värdefulla byggnader bevaras.

Detta är inte en insändare mot en bandyhall. Det är en insändare mot att riva vårt kulturarv.

Visst är det smickrande när en privat aktör vill satsa och investera i stadens utveckling (minns Brotorget, lyssna på P1 Dokumentär Torget som försvann om ni glömt). Om kommunen nu säljer ut SJ-området förlorar man inflytandet över områdets utveckling, sedan byggnaderna är rivna går det inte att ångra sig.

En bandyhall är inte den enda verksamheten som kan få liv i området. Den f d vagnverkstaden som påstås vara i för dåligt skick för att bevaras kan vara kvar som ett tegelskal runt en ny idrottshall/konsertlokal. Övriga befintliga byggnader kan inrymma restauranger, kontor, museum, utbildningslokaler etc som ger hyresintäkter. Bostadsbebyggelse i mindre skala kan byggas inom området. I t ex Norrköping har kommun och byggentreprenörer samarbetat med lyckat resultat i det centralt belägna gamla fabriksområdet. Googla Norrköping, Jönköping, Lund, Eskilstuna, Avesta, Västerås m fl för att se hur man kan få liv i gamla industriområden.

Anna Ulfsdotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel