Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskfall upptäcktes på hälsodag

En gång om året är det Hälsodag på Arbrå hälsocentral, dörrarna öppnas under några lördagstimmar och Arbråborna strömmar till för att bli kollade och få nyttiga tips.

Kristina Billmark Elfstrand är vårdenhetschef. Strax före stängning summerar hon:

- Det har varit mycket folk här, mest äldre. Så brukar det vara. 65 procent av befolkningen inom Arbrå hälsocentrals upptagningsområde är över 65 år.

Hälsodagen innehöll föreläsningar - "Rätt användning av antibiotika" (Niels West, läkare) och "Pigg och frisk i vardagen" (Nina Englund, hälsokommunikatör) - blodtrycks- och blodsockerkontroll, dietistråd, lungkapacitetsmätning, med mera.

* Hittade ni några "riskfall"?

- Ja, ett antal som vi måste hålla under uppsikt, säger läkaren Håkan Blom. Så det var ju bra att de bestämde sig för att gå hit.

Arbrå hälsocentral har 22 anställda och är bäst i länet på att i n t e förskriva antibiotika. Arbrå HC ligger under det nationella mål som ska få hälsocentraler att bli restriktiva med att skriva ut recept på antibiotika.

Hälsocentralen är duktig på fler områden. Här vimlar det inte av hyrläkare. Det finns bara en och han jobbar cirka fem dagar per månad, en väldigt låg siffra i sammanhanget. På hälsocentralen finns tre fasta läkare.

Dietisten Helena Zättlin delar ut smoothies, fruktbaserade mjölkdrinkar och tipsar om andra nyttigheter och Lina Landin, legitimerad arbetsterapeut och handspecialist, tar reda på styrkan i händerna.

Bara en lyckades nå maximala elva rätt i frågerundan. Den verkliga knäckfrågan som nästan alla stupade på var fråga sju:

"Hur många beräknas besöka sjukvården på grund av psykisk ohälsa?"

Rätt svar: 35 procent.