Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskerar att kastas ut från börsen

Kommunernas fördelaktiga elhandel på börsen riskerar att stoppas, efter att Nasdaq OMX infört nya krav. Nu varnar Inköp Gävleborg för att en uteslutning kan få betydande ekonomiska konsekvenser.

Sedan 2004 hanterar kommunalförbundet Inköp Gävleborg, genom Telge Krafthandel AB, elinköpet för Hälsinglands kommuner samt deras bolag.

Genom att prissäkra elen enligt fastställd policy (omkring 120 GWh per år) är målsättningen att kommunerna ska få ett fördelaktigt och över tid stabilt elpris.

Nu har dock Nasdaq OMX infört nya krav mot bolag som köper el genom deras börs.

För att fortsätta handla el på börsen krävs att bolaget som hanterar elinköpet har ett eget kapital på minst 300 000 euro, vilket med rådande växlingskurs motsvarar omkring 2,7 miljoner kronor.

För att hälsingekommunerna ska kunna fortsätta köpa el på samma sätt som tidigare krävs därför att de godkänner ett ägartillskott till Inköp Gävleborg på motsvarande summa.

Senast 14 mars måste kommunerna ha tagit ställning. Om de inte går med på det nya kravet kommer de att uteslutas från elhandeln. Det skulle kunna få betydande ekonomiska konsekvenser för kraftportföljen och Inköp Gävleborgs ägare, skriver handläggaren Henrik Thuresson.

– Det skulle innebära att vi måste betala det dagliga "spotpriset", utan hänsyn till valuta eller prissäkring, säger Henrik Thuresseon, som jobbar på Inköp Gävleborg.

Just nu är elpriserna låga, så att betala "spotpriset" behöver inte innebära några höjda kostnader. Men dagspriset på el fungerar ungefär likadant som en rörlig ränta på ett bolån – och kan därmed ändras från dag till dag.

Om spotpriset ökar kommer kommunernas kostnad öka med det.

– Som vi har det i dag  prissäkrar vi terminskontrakt på Nasdaq OMX som sträcker sig över till exempel en månad, ett kvartal eller ett år, säger Henrik Thuresson.

Ägartillskottet ska emellertid, enligt Inköp Gävleborg, ses som en tillfällig deposition. När alla intyg för att uppfylla de nya kraven är på plats ska pengarna återbetalas.

Vad som skulle hända om någon av kommunerna ändå inte går med på de nya börskraven kan inte Henrik Thuresson svara på i dag.

– Det beror lite på. Nu ligger ärendet ute hos kommunerna och det är upp till dem att fatta besluten, säger han.