Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för mörk framtid

Den svenska spelmarknaden har havererat och det får nu allvarliga konsekvenser för landets travbanor.

Annons

Vi vädjar till att kommunalråden Carina Blank i Gävle, Marie Centerwall i Bollnäs och Caroline Schmidt i Hudiksvall gemensamt ökar pressen på riksdag och regering att införa lika villkor – annars riskerar travsporten och banorna i Gävleborg att gå en mycket mörk framtid till mötes.

Internet har förändrat förutsättningarna på den svenska spelmarknaden från grunden, tyvärr har inte spellagstiftningen förändrats i samma takt. Runt hälften av allt onlinespel i Sverige sker i dag hos utländska, oreglerade spelbolag, oftast med säte i skatteparadis som Malta. Dessa bolag står för långt över hälften av all spelreklam i Sverige, och då är inte ens reklam på internet medräknat. Detta tillåts trots att dessa bolag saknar tillstånd att erbjuda spel och att annonsera i Sverige.

Konsekvenserna för ATG och den svenska hästnäringen är oroväckande. De oreglerade spelbolagen betalar ofta så lite som 0,5 procent i skatt och kan annonsera och erbjuda spel utan att ta hänsyn till svenska reglerna. Det innebär att de kan erbjuda långt mer attraktiva spel än vad de reglerade bolagen kan. Samtidigt som de oreglerade spelbolagen haft en årlig tillväxtökning på 27 procent har ATG förlorat en miljard i omsättning mellan 2011–2013. Det är belopp som skulle vara kännbara för vilket börsbolag som helst, men för en folkrörelse som travsporten är det katastrof.

Nästan samtliga landets travbanor har fått se sina anslag från Svensk Travsport kraftigt sänkta till 2014. I Gävles, Bollnäs och Hagmyrens fall handlar det om drygt tio miljoner kronor. Regeringen tillsatte nyligen en spelutredning som ska presenteras om två år, men för travsporten är det betydligt mer bråttom än så. Det är dags att regeringen får höra det från fler än bara travsportens företrädare.

Travet är ett av de mest besökta återkommande evenemangen i Gävleborg och skapar dessutom många jobb, både direkt men också i den omgivande näringen. Vi tror inte att kommunalråden Carina Blank i Gävle, Marie Centerwall i Bollnäs och Caroline Schmidt i Hudiksvall vill se travet och omgivande näring dö ut, men vi vill gärna veta vad de avser göra för att undvika att detta sker?

Travet vill ha lika villkor med ett licenssystem som ger utländska bolag rätt att verka i Sverige gentemot att de betalar svensk skatt och följer övriga regler. De bolag som arrangerar spel på hästar ska självklart också bidra till travsporten. Lika villkor innebär också att ATG ges rätten att arrangera spel på annat än hästar, såsom sportspel och lotter, men fortsatt ger hela sitt överskott till travet.

En lika villkor-lösning skulle ge travet goda möjligheter att utvecklas i rätt riktning och fortsätta vara en av Gävleborgs populäraste mötesplatser. Men för att det ska bli verklighet måste fler skrika högre och travorternas kommunalråd måste tillhöra dem som skriker högst. Hjälp travet i Gävleborg, Carina Blank, Marie Centerwall och Caroline Schmidt.

Hans Ljungkvist

ordförande Svensk Travsport

Göran Blom

ordförande Gävle Travsällskap

Carl-Erik Sandström

ordförande Södra Hälsinglands Travsällskap

Bente Sandström

ordförande Norra Hälsinglands Travsällskap

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel