Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för jäv i kommunhuset

Länsstyrelsens miljöskyddsenhet är kritisk mot att miljö- och byggkontoret i Edsbyn sedan cirka två år sorterar inom samhällsbyggnadsförvaltningen.

Miljö- och byggkontoret jobbar nämligen med tillsyn av flera verksamheter som sorterar inom samma förvaltning, det vill säga samhällsbyggnadsförvaltningen.

Det gäller kommunala verksamheter som gatu- och parkenhet, fastighetsenhet och fritidsenhet.

– Risken för jäv finns alltid. Vi kan möta denna risk med kunskap, att vara uppmärksamma och medvetna om denna, säger miljö- och byggchef Åsa Törngren.

Men hon har inte fått några signaler att kontorets handläggare har stött på påtryckningar inom den egna förvaltningen.

Enligt ordförande för miljö- och byggnämnden Patrik Eriksson (MP) så diskuterade politikerna jävsproblematiken i samband med att tekniska förvaltningen och miljö- och byggförvaltningen 2012 genom ett politiskt beslut slogs samman och blev samhällsbyggnadsförvaltningen.

Man kom fram till en lösning, som gör att handläggarna ska slippa eventuell påverkan inom förvaltningen.

Handläggarna som jobbar med tillsynen jobbar under miljö- och byggavdelningens egen chef Åsa Törngren.

Hon har ansvar för ekonomi och personal.

Miljö- och byggchefen jobbar i sin tur under samhällsbyggnadsförvaltningens chef Patrik Uhras.

En annan förutsättning är att driften, som miljö bevakar, av vatten och avlopp, sopor och lokaler numera ligger på bolag, inte inom förvaltningen, enligt Åsa Törngren.

Trots att miljö- och byggkontoret och nämnden är medvetna om problematiken och frågan har vari uppe för ingående diskussioner och de anser att jävsituationer kan undvikas och förebyggas, så är Länsstyrelsen klar i sin bedömning.

Länsstyrelsen tycker att organisationen är tveksam ur jävsynpunkt. Det är därför viktigt att medvetenheten är hög och att frågan med jämna mellanrum hålls levande för att förebygga jäv, anser Länsstyrelsen.

– Jag instämmer att det är viktigt, oavsett var Länsstyrelsen anser, säger Patrik Eriksson.

Länsstyrelsen anser också att förvaltningen bör ta fram skriftliga rutiner för jäv. Bland annat kan kommunen där ta upp utbildningsinsatser för att förebygga eventuella jävsituationer.

– Det är en av de saker vi kommer att ta upp till diskussion, säger Patrik Eriksson.