Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för dyrare kött

Svenskt kött med krav på god djuromsorg ska lättare kunna hamna på skolbarnens tallrikar. God djuromsorg kan komma att bli ett kriterium inför kommande upphandlingar , men priset kan påverkas.

Köttproducenter i Sverige har hårda djurskyddskrav att leva upp till för att få fortsätta sin produktion. I många hänseenden är den svenska lagstiftningen strängare än de EU-regler som finns. Därför är andra länders produktionskostnader och försäljningspriser ofta lägre än de svenska. Det ställer till det för svenska köttproducenter.

- Kommunernas kostchefer vill ofta köpa kött med bra miljöprestanda och producerade med bra djurskyddslagstiftning, för det är något de och matgästerna tycker är bra. Men de måste hela tiden förhålla sig till de ekonomiska resurserna och hålla budget, säger Monica Sihlén, livsmedelsexpert på Miljöstyrningsrådet, som på regeringens uppdrag arbetar för miljöanpassad och hållbar offentlig upphandling.

Kostenheten vid Hudiksvalls kommun köper livsmedel till 29 tillagningskök. Enligt Katarina Niemi, kommunens kostchef, har intresset för ekologiskt producerad mat ökat, och det har även medvetenheten om djurens levnadsstandard. Visst är ekologiskt och svenskproducerat kött dyrare än utländskt, men Katarina Niemi menar att det gäller att se till helheten.

- Då kanske vi får servera vegetariskt en dag i månaden. Och att baka eget bröd en dag i stället för att köpa sparar man mycket pengar på, säger hon.

Inköp Gävleborg ställer inte i nuläget något kriterium på djuromsorg i sitt förfrågningsunderlag, men skulle kunna ställa krav på att grisar ska vara lösgående i ströförsedda boxar, att värphöns ska ha tillgång till reden och sittpinnar, och att djuren ska ha varit bedövade när blodet tappats av vid slakt.