Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för äldrevårdskollaps

Under rubriken Skamligt hur äldre behandlas (19/2) får vi ta del av en undersköterskas berättelse i ett arbete, som hon tycker är världens finaste arbete, men som ständigt ger frustationer.

Svenska Kommunalpensionärernas Förbund, SKPF, avd. 50 har vid flertal tillfällen lyft fram en stark oro och förtvivlat ställt frågan: Vem ska ta hand om oss när behoven finns?

Oron grundar sig utifrån flera aspekter. Dels att det inte kommer att finnas de utbildade anställda som behövs, för att ta hand om oss äldre. Vi vet att det kommer att behövs hundratusentals anställda inom äldreomsorgen de närmaste åren, samtidigt blir det bara färre och färre som söker vård- och omsorgsutbildningarna.

Dels att arbetet inom äldrevården inte uppvärderas och får vara en källa till stolthet, för dem som verkligen vill arbeta med oss äldre och känner glädjen i den viktiga arbetsuppgiften.

Vi menar att samhället står inför en äldrevårdskollaps. I en rapport från Kommunals utredningsenhet, redovisas bland annat hur Kommunals medlemmar som arbetar inom äldreomsorgen upplever sin situation.

Bland annat framkommer att mer än en femtedel av medlemmarna i äldreomsorgen och en tredjedel av de anställda som är 35 år eller yngre svarar att de inte vill arbeta kvar i yrket eller branschen om tre år.

Mycket allvarligt, men Inte konstigt alls, när de anställda ständigt får uppleva att de är underbemannade, kostnadsineffektiva och att de ständigt befinner sig under en sanslös tidspress.

Tidsbristen är så uppenbar. Allt ska gå efter klockan, inte efter behoven. Vi ställer oss frågan, var har det sunda förnuftet tagit vägen? Alla i behov av äldreomsorg vill få möta anställda som känner arbetstillfredsställelse, som upplever att de får förutsättningar att få känna glädje och stolthet i mötet, med dem som behöver omsorgen.

Det är i mötet mellan de anställda och de som behöver omsorgen, som kvalitetsbegreppet avgörs. De anställda måste få bränslepåfyllning både för egen utveckling och för den verksamhet de befinner sig i.

Kommunernas och landstingens största utmaningar är ett långsiktigt personalförsörjningsprogram inom vård och omsorg. Vad gör de ansvariga åt den verklighet som är? Omedelbart måste nödvändiga åtgärder vidtas, inte minst vad avser ansvaret för de anställdas förutsättningar för att få uppleva tillfredställelse och arbetsglädje i sin vardag.

Det självklara är, en arbetsorganisation som bygger på ansvar och befogenheter, där de anställda tillsammans med vård och omsorgstagare får forma sin dag och där behoven är det som styr och inget annat.

I vårt välfärdsland förutsätter vi att åtgärder vidtas omgående, så att äldrevården blir ett attraktivt arbetsområde, där en uppvärdering sker av det arbete som utförs och blir en källa till stolthet för dem som vill ta hand om oss på ålderns höst. Det handlar om livskvalité för alla, hela livet ut.

Styrelsen för SKPF avd 50

genom Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel