Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ris och ros om leg till återvinningen

Kortsystem som kontrollerar att bara de som betalar sopavgift i kommunen får nyttja dess återvinningscentraler, används redan på flera håll i landet. Enligt Jon Nilsson-Djerf på Avfall Sverige har effekterna av det både medfört för- och nackdelar.

Hudiksvalls kommun undersöker möjligheten att införa passerkort till återvinningscentralen.

– Det är många som har det och normalt innebär det inga problem. Det handlar inte om att stänga någon ute, utan snarare om att allt avfall hanteras med avgifter, säger Peter Wenster, handläggare på Sveriges kommuner och landsting.

De problem som systemet kan innebära menar han att främst handlar om den tekniska biten. Men det finns fler nackdelar, enligt Jon Nilsson-Djerf på Avfall Sverige. Bland annat kan det innebära en ökad belastning för grannkommunerna.

I övrigt påpekar han att systemen är dyra att införa. Men de är också på flera vis praktiskt, inte minst under arbetet på anläggningarna. Ytterligare en fördel är att de gör det lättare att identifiera företagskunder.

– De ska betala när de slänger avfall, men ofta är det svårt att veta om de är där som privatpersoner eller i tjänsten, säger han.