Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ris in – flis ut

Med en flistugg och sonen Erik har Per Jonsson hittat tillbaka till skogsindustrin. Tillsammans producerar trion uppemot 5 000 kubikmeter flis i månaden – biobränsle som sedan omvandlas till värme och energi i värmekraftverk.

Det knakar när gripen lyfter ännu ett lass som ska in i flistuggen. Ett ljudmässigt förspel till det imponerande oljud som framkallas när kvistar och toppar matas in i flistuggens vassa käftar, och omvandlas till flis.
Per Jonssons flistugg är den enda i sitt slag i Ljusdalstrakterna. Det var i januari 2008 han slog till och tackade ja till erbjudandet att sköta Sveaskogs flisning i södra Norrland. Men hade det inte varit för 23-årige sonen Erik hade det sannolikt inte blivit av.
– Att han nappade på idén att vi skulle bli ett fader-son företag var en starkt bidragande orsak till att jag bestämde mig. Och vi har väl aldrig umgåtts så mycket som nu, det är nästan så att frun blir lite svartsjuk, säger Per och skrattar.
Företaget Ångsäters entreprenad har Per Jonsson haft sedan 1999, och i arsenalen har bland annat avverknings- och klippningsmaskiner ingått. Men nu är det alltså flistugg som gäller. Uppdragsgivaren är i första hand Sveaskog, men han har även gjort uppdrag åt andra företag som sysslar med bioenergi.
Med bioenergins frammarsch har efterfrågan på flis ökat, och det ordentligt. Hyggesavfallet, som man förr lät ligga, har med andra ord blivit en del av det gröna guldet.
Per-Åke Persson, produktionsansvarig på Sveaskog, berättar att priset på flis i dag tangerar massavedspriset på 300 till 400 kronor kubikmetern, och att ungefär 25 procent av energin i Sverige kommer från biobränsle.
– Det är först nu vi har fått sving på den här verksamheten härikring, och den utgör en viktig del av vårt rotnetto, säger Per-Åke Persson, som är övertygad om att den här produktionen av biobränsle kommer att utökas.
Flistuggens två motorer stånkar och ryker, och det är inte så konstigt. Maskinens roterande knivblad ska mala ner träddelar som kan ha en diameter på upp till sju decimeter, och drar i genomsnitt 40 liter diesel i timmen. Resultatet: mellan 200 och 300 kubikmeter flis under en arbetsdag, som träcker sig från sex på morgonen till tio på kvällen. Far och son kör nämligen varsitt pass.
Trots långa dagar ute på hyggen verkar de inte tycka att det blir långsamt, mycket tack vare att de byter plats med jämna mellanrum. Och framtidstro finns.
– Det är ju ganska nytt för mig, men jag hoppas och tror att det ska gå bra. Det är ju en framtidsnisch, även om det inte är så många som håller på med det just här, säger Per Jonsson.