Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksväg 8 Ödeshög – Tomta

Vackrast söder om Vadstena.

Det här är en av de korta klassiska riksvägarna (drygt tio mil) som inte ersatts av en Europaväg. Den har visserligen bytt namn och man åker istället på Riksväg 50 som oftast har samma sträckning som föregångaren.

Den stora förändringen är  att vägen numera går utanför samhällena  Det innebär att både Vadstena, Nykyrka, Medevi och Askersund ”slipper” genomfartstrafik. Vid Ödeshög i söder möter Riksväg 8 en annan klassisk väg, nämligen Riksettan.

Riksåttans vackraste sträcka ligger söder om Vadstena där vägen slingrar sig fram genom sädesfälten. Här samsas nytt och gammalt, bensinmackar och runstenar på ett ovanligt sätt. Omvägen runt Vadstena tar också bilisterna till moderna kulturminnen som Vadstena folkets park och Vätterviksbadet med Sveriges snyggaste minigolfbana med sjöutsikt.