Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksväg 7 Göteborg – Grums

/

Låt dig inte avskräckas av att rikssjuan kallas Sveriges farligaste väg.

Annons

Riksväg  7 skulle kunna kallas Sveriges farligaste. För snart 60 år sedan inträffade en naturkatastrof där stora delar av samhället Surte gled ner mot Göta älv. Riksvägen följde med i raset och på gamla bilder ser det ut som om både hus och väg drabbats av en jordbävning.

Den gamla och nya vägen följer Göta älv från Göteborg och norrut. Efter Trollhättan följer vägen Vänern upp till slutstationen Grums (nära Karlstad). I Trollhättan hade riksvägen en helt annan sträckning än den nuvarande E45.  I Köpmannenbro skiljs vägarna åt och samma sak i Frändefors och Tösse. Den stora överraskningen på Rikssjuan är just Tösse. I det gamla järnvägsamhället lät en av den tidens entreprenörer bygga ett trevåninghus som i folkmun fick smeknamnet ”Stadshuset”. 

Dåvarande riksvägen gick i en båge in om Tösse och den sträckan döptes till ”Slängom” och det kallas den fortfarande av Tössebor som var med när det begav sig.

Rikssjuan är nog den riksväg där man ser flest nedlagda bensinmmackar vilket säkert är intressant för de nutidsarkeologer som gillar att förflytta sig till bilismens guldålder, det vill säga 1950-talet. Vackert mack-förfall kan man bland annat studera i Tösse, Värmlandsbro och Grums. 

Mer läsning

Annons