Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksväg 50 en livsnerv

Trafikverket, Vi behöver prata om era planer för riksväg 50 och tankevurpan som ni gjort kring att sänka hastigheten och göra vägen smalare, skriver Ida Mörtsell.

Annons

Jag har pendlat i tio år på den vägen och det ni behöver göra är att laga och möjligtvis bredda den. Jag tror att anledningen till att vi ser olika på saken, är att vi har olika syn på vad en väg är.

Allmänt känt är att Gävleborg har landets lägsta utbildningsnivå och en väldigt hög arbetslöshet. Det här är en av regionens största utmaningar.

Hösten 2017 så var inte Gävleborg längre den region med högst arbetslöshet, främst är det då i södra Hälsingland som arbetslösheten har sjunkit. Ett gott samarbete med kommunerna är ett exempel på vad som bidragit till det. Där är Arbetsförmedlingen ett bra exempel på en myndighet som länge har arbetat utifrån regionstänk.

Region Gävleborg och Tillväxtverket har haft ett lyckat projekt som syftat till att minska den missmatch som finns mellan utbud och efterfrågan i kompetens. Regionperspektivet har varit en förutsättning i arbetet.

Hälsinglands utbildningsförbund är ytterligare ett strålande exempel på samverkar till att möta studerandes efterfrågan på utbildning med bredd och kvalitet. För att resa oss ur askan, behöver vi arbeta som en region.

Man kan fråga sig vad det här har med en väg att göra.

I det här fallet, så är en väg en livsnerv. Infrastrukturen knyter oss samman och skapar förutsättningar för att lyfta blicken och arbeta i en region, det är det som avgör om man tar ett jobb i en annan stad, om det känns som att utbildningen ligger så pass nära så att det är enkelt att gå den, om vi lyckas vara nära – trots milen mellan oss.

Säkerhetsperspektivet med att man tar bort möjligheterna till säkra omkörningar utifrån hur mycket tung trafik, LG-fordon och plogbilar som rör sig efter vägarna orkar jag inte ens gå in på. Det är vansinne. Trafikverket, har ni tagit hänsyn till att såväl ambulans som polis täcker upp för varandra inom berörda kommuner och behöver kunna ta sig fram obehindrat? För i det här förslaget så har vi övriga trafikanter försämrad möjlighet att skapa fri väg.

Eller för den delen där Trafikverket kommenterar ombyggnationen med att den förväntade långsiktiga effekten av åtgärderna är ett ökat kollektivt resande. Trafikverket, menar ni då att vägen ska bli så problematisk att köra så att man tar bussen? För frekvensen på att åka kollektivt har att göra med utbud och möjlighet.

Min önskan är att Region Gävleborg, Tillväxtverket, Hälsinglands utbildningsförbund, Söderhamns kommun, Bollnäs kommun och övriga intressenter går ihop och sätter stopp för dessa horribla planer.

Det är vägen framåt.

Ida Mörtsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel