Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksväg 2 Trelleborg – Svinesund

Mjuka kurvor som gjorda för njutbara stunder bakom ett mc-styre.

På långa sträckor har E6:ans breda asfaltmatta lagts ovanpå den stenlagda Riksväg 2. Å andra sidan kan Rikstvåan ståta med den enda svenska sträcka som blivit byggnadsminne. Det handlar om en 680 meter stenlagd kurva utanför Ljungskile. Dessutom en så farlig kurva att det just kommit ut en bok som i bild och text beskriver de många trafikolyckor som inträffat just här.

Kurvan på Rikstvåan har fått vara kvar precis som några sträckor i norra Skåne och södra Halland. Efter Hallandsåsen ringlar Rikstvåan ner mot slätten hela vägen fram till Laholm. Det är en trivsam tvåfilig vägstump som passerar spettkaksbagerier och vindkraftverk innan den på riksvägars typiska sätt går rakt igenom samhällena istället för runt om.

De mjuka kurvorna kan säkert locka mc-förare och de stora råkflockarna tilltalar åtminstone fågelskådarna.

Nära Riksvåan (och Rikstrean) ligger också Fleninge motell, gammalt som gatan och kanske Sveriges allra äldsta. Det invigdes redan 1954 under den period då Sverige hade hundratals motell. Fleninges exteriör är bevarad men inuti huset finns inget bevarat.