Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksväg 1 Helsingborg – Stockholm

Välj en gammal väg i sommar! Vi tipsar om åtta vägar värda en omväg och först ut är "Riksettan".

Riksettan är den mest berömda av de gamla riksvägarna och knöt ihop huvudstaden med Skåne och kontinenten. Det var på den vägen som doktor Borg åkte i Ingmar Bergmans filmklassiker ”Smultronstället”.

På vänstertrafikens tid var alla riksvägar mer eller mindre farliga och nästan alla döptes om genom att prefixet Riks- blev till Risk-. Många av dem som då körde på Riskettan kan berätta om problemen att göra omkörningar i regn och rusk. Passageraren i framsätet blev spanare och hade uppgiften att i tid upptäcka mötande bilister.

Riksettan passerade bland annat rakt igenom Ljungby, Jönköping, Mjölby och Nyköping. Det tog lite längre tid jämfört med E4:an men vägen skapade också ett kundunderlag för motell, bensinmackar och konditorier. K-spanarna Göran Willis och Staffan Bengtsson tillhör dem som i tidningar, TV-program och böcker har hyllat långsamheten och skönheten på de gamla riksvägarna.

Sveriges första motell byggdes längs Riksettan under 1950-talet. Klassiker som Tuna Motell, Gyllene Ratten och Gyllene Uttern blev så attraktiva att de även lockade kunder från storstäderna.  Gyllene Uttern finns kvar men Gyllene Ratten, som invigdes 1957, revs förra året och nu byggs bostäder på tomten.

Riksettan ligger delvis under nya E4:an men på ett extra vackert avsnitt, mellan Huskvarna och Gränna går det att åka riksvägsmässigt. Den gamla sträckningen konkurrerar visserligen med Sveriges kanske vackraste  Europaväg (Vätternleden) men någon gång bör man kosta på sig att åka 25 kilometer på en klassisk riksväg. Den går rakt genom småorter med namn som Flättinge, Siringe, Lyckås, Kaxholmen, Drättinge och Jordastorp. Kan det bli bättre?