Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksteatern blickar mot landsbygden

Bygdegårdar och vidsträckta landskap – Riksteatern fortsätter att belysa livet på landsbygden, med "Landet inuti". Klimatforskare och ensamstående mammor får också plats på scen i vår.

I höstas gjorde Riksteatern upp med storstadsnormen, i föreställningen "Tjärdalen". När teatern nu presenterar vårens föreställningar fortsätter man i samma anda, med "Landet inuti" som handlar om queera upplevelser på landsbygden.

"Måste jag flytta till stan för att få leva som jag vill?" frågar sig huvudpersonerna, som ser skönhet snarare än misär i sin hemort. Bakom föreställningen står bland andra Victor Wigardt och Mattias Brunn, som tidigare har satt upp den hyllade "Vårt förakt för svaghet" på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Våren bjuder också på klassperspektiv och fördjupning i ensamstående mammors kamp. "Bra människor" handlar om Margie Walsh som får sparken från sitt jobb på en lågprisbutik eftersom hon kommer för sent, på grund av sin dotter som har en funktionsnedsättning. Regissören Carl Johan Karlsson vill gestalta hur det är att behöva leta röda prislappar i mataffären och ständigt oroa sig för familjens försörjning.

En helt annan rädsla handlar det om i "Medan klockan tickar", som är en iscensatt läsning om klimathotet. Fyra dramatiker återger klimatforskares åsikter om hur miljöhotet borde förändra vårt sätt att leva.

Även Emil Jensen fördjupar sig i mänskliga svårigheter, men med en humoristisk touch, i enmansföreställningen "Flyktpotatis". Özz Nûjen står även han ensam på scen, som den maktgalne Rikard III i Björn Granaths regi.

Redan tidigare har Riksteatern också utlovat nyskriven musik av Frida Hyvönen, till minimusikalen "Lilla stora livet" och Martin Schibbyes scenpremiär med yttrandefrihetsdramat "Kality", som bygger på vittnesmål av fångar på Kality-fängelset i Etiopien.

RIKSTEATERNS VÅR I URVAL

15 januari. "Rikard III", en enmansföreställning med Özz Nûjen i samtliga roller, som spelades på Södra Teatern under november. I regi av Björn Granath. Turnépremiär i Varberg.

24 januari. "Medan klockan tickar", ett klimatdrama med texter av Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine och Jesper Weithz. Turnépremiär i Lund.

27 januari. "Flyktpotatis", humoristisk pjäs om angelägna ämnen med Emil Jensen. Turnépremiär i Karlstad.

7 februari. "Bra människor", en komedi med klassperspektiv. Skriven av Pulitzerbelönade David Lindsay-Abaire, med Ing-Marie Carlsson i huvudrollen. Den görs i samarbete med Östgötateatern. Premiär i Kalix.

6 mars. "Lilla stora livet", minimusikal med manus av Lotta Olsson och Ulf Nilsson. Musik av Frida Hyvönen och regi av Olle Törnqvist. Urpremiär på Gotland.

27 mars. "Landet inuti", en föreställning om landsbygden som har urpremiär. Av Victor Wigardt, Mattias Brunn, Mårten Andersson och Joakim Rindå. Föreställningen är en samproduktion med Folkteatern i Gävleborg. Urpremiär i Sandviken.

4 april på Södra teatern i Stockholm. "Kality", ett yttrandefrihetsdrama med vittnesmål om att bli fängslad för sitt skrivande. Med bland andra Martin Schibbye, i regi av Måns Lagerlöf. Föreställningen är ett samarbete med Amnesty International.